RBI: Konsolidovana dobit u prva tri kvartala 910 miliona eura

Raiffeisen Bank International u prva tri kvartala 2017. ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 1.301 milion eura. Neto prihod od kamata porastao za 2,2 procenta i iznosi 2.391 miliona eura. Koeficijent problematičnih kredita smanjen na 6,7 procenata

0
1264
Johann Strobl, generalni direktor RBI: Zadovoljni smo rezultatima ostvarenim u prvoj polovini 2022.

Grupacija na čelu s Raiffeisen Bank International AG (RBI), u prva tri kvartala 2017. godine ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 1.301 milion eura, što je porast od 66,6 procenata ili 520 miliona eura u odnosu na isti period 2016. godine.
Neto rezervisanja za kreditne gubitke značajno su smanjenja na godišnjoj osnovi, a pozitivan trend zabilježen je i u redovnom poslovanju: prihod od redovnog poslovanja uvećan je za 4 procenta, ili za 151 milion eura u odnosu na isti period lani i iznosi 3.889 miliona eura, dok su opći administrativni troškovi ostali stabilni.
Dobit poslije oporezivanja porasla je za 93,2 procenta na godišnjoj osnovi i iznosi 1.012 milliona eura. Konsolidovana dobit ostvarena u posmatranom izvještajnom periodu iznosila je 910 miliona eura, što je uvećanje za 109,9 procenata odnosno 476 miliona eura.
“Jako smo zadovoljni rezultatima ostvarenim u prvih devet mjeseci. Blago smo uvećali naš prihod od kamata, a značajno prihod od naknada, te smo sačuvali stabilnost općih administrativnih troškova posmatrano na godišnjoj osnovi”, izjavio je generalni direktor RBI, Johann Strobl.
On je dodao da se veliki ekonomski rast zabilježen u Srednjoj i istočnoj Evropi (SIE) odrazio na sve segmente njihovog poslovanja te da su ostvarili dobit na svim tržištima.

Blago uvećan neto prihod od kamata

U prvih devet mjeseci 2017. godine, neto prihod od kamata porastao je za 2 procenta, odnosno 52 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, te iznosi 2.391 milion eura. To je prvenstveno rezultat povećanja neto prihoda od kamata vezanog za valutu u Rusiji u iznosu od 62 miliona eura, te malih smanjenja vrijednosti zabilježenih na drugim tržištima usljed kontinuirano niskih kamatnih stopa.
U poređenju s istim periodom prethodne godine, opći administrativni troškovi umanjeni su za 3 miliona eura, na iznos od 2.291 milion eura. Posmatrano godišnje, troškovi uposlenika manji su za 4 miliona eura i iznose 1.145 miliona eura.
Koeficijent trošak/prihod porastao je za 2,5 procentinih poena na 58,9 procenata, uglavnom zahvaljujući rastu prihoda od redovnog poslovanja.

Neto rezervacije za kreditne gubitke smanjena za 68 procenata

Ukupna neto rezervisanja za kreditne gubitke umanjena su za 68 procenata odnosno za 341 milion eura u odnosu na isti period prethodne godine te iznose 160 miliona eura.
U poređenju s krajem 2016. godine koeficijent problematičnih kredita poboljšan je za 2,0 procentna poena na 6,7 procenata. Razlika vrijednosti problematičnih kredita i rezervisanja za kreditne gubitke u iznosu od 3.778 miliona eura rezultira koeficijentom pokrivenosti problematičnih kredita od 69,4 procenta, dok je na kraju 2016. godine isti iznosio 75,2 procenta.
“Ostvarili smo značajan napredak u pogledu smanjenja problematičnih kredita i po tom pitanju smo već premašili naše godišnje ciljeve”, izjavio je Strobl.
S obzirom na ukupni rizik, opći koeficijent osnovnog kapitala tier 1 (prelazni) iznosi 12,7 procenata, a koeficijent ukupnog kapitala (prelazni) 18,0 procenata, saopćeno je iz Raiffeisen banke.