RBI: Konsolidovana dobit u prvom kvartalu porasla 39%, na 442 miliona eura

0
609
RBI u 2022. godini očekuje visoki jednocifreni procentualni rast

Raiffeisen Bank International (RBI) je u prvom kvartalu 2022. godine konsolidovanu dobit povećala na 442 miliona eura što je za 39 posto više u odnosu na prethodni kvartal.
U izvještaju RBI za prvo tromjesečje 2022. se navodi da je neto kamatni prihod povećan za 1% u odnosu na prethodni kvartal zahvaljujući višim stopama širom regiona. Rast neto prihoda od naknada i provizija povećan je za 22% u odnosu na prethodni kvartal, uglavnom zahvaljujući povećanoj aktivnosti klijenata u deviznom poslovanju u Rusiji.

Izvor: Raiffeisen Bank International

Neto prihod od trgovanja iznosi 184 miliona eura, uglavnom od instrumenata zaštite i vlastitih kreditnih marži vezanih za poslovanje sa certifikatima. Koeficijent rezervisanja sa izvještajim datumom značajno je povećan na 0,97%, uglavnom zbog pada na makro planu i posebnih faktora rizika povezanih s ratom u Ukrajini.

RBI u izveštaju navodi da su krediti porasli za 1% u prvom kvartalu, te da su novi krediti u Rusiji uglavnom zaustavljeni.
Koeficijent CET1 je 12,3% (tranzicijski, uključujući rezultat do sada), i odražava povećanje RWA od smanjenja rejtinga u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.
RBI navodi da su izgledi ažurirani kako bi odražavali niži rast kredita i pretpostavke u pogledu većih troškova.
U 2022. godini se očekuje visoki jednocifreni procentualni rast, te srednji jednocifreni rast prihoda po naknadama. Očekujemo stabilne iznose kredita u 2022. godini, uz srednji jednocifreni rast na ključnim tržištima SE i JSE.
RBI očekujemo visoki jednocifreni rast općih administrativnih troškova, kao i dodatnih troškova integracije od oko 100 miliona eura zbog akvizicija u Češkoj Republici (Equa bank) i u Srbiji (Crédit Agricole Srbija). Očekivani koeficijent trošak/prihod je 55%, očekivani koeficijent rezervisanja za 2022. godinu je do 100 baznih poena.
Konsolidovani povrat na kapital se očekuje u opsegu od 8 do 10 procenata.
U 2022. godini RBI očekuje oporavak koeficijenta CET1 i približavanje cilju od 13 procenata.
Srednjeročni ciljevi u pogledu povrata na kapital i koeficijenta isplate su odgođeni zbog postojeće neizvjesnosti u Istočnoj Evropi, saopćeno je iz Raiffeisen Banke.