Rekonstruisano postrojenje Bačevo, prestaju redukcije vode u Sarajevu

0
486
Rekonstruisan cijeli elektro-energetski sistem koji omogućava uredno vodosnabdijevanje Sarajeva sa Bačeva

Ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, v.d. direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija Aida Pendek i načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišli su danas rekonstruisane pumpne stanice u okviru postrojenja Bačevo.
Kako je istaknuto, zamijenjeno je ukupno sedam pumpnih agregata starih i do 70 godina.
Prema riječima ministra Hadžiahmetovića, radi se o realizaciji prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti pet miliona KM, kojom je i definitivno riješen problem vodosnabdijevanja Sarajeva sa ove pumpne stanice. Podsjetio je i da je ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo iznosi 25 miliona eura.
“Ono o čemu smo prije dvije godine sanjali danas je realizirano. Rekonstruisan je kompletan elektro-energetski sistem koji omogućava uredno vodosnabdijevanje Sarajeva sa ove pumpne stanice. Radi se o generacijskom projektu, a pumpe koje su zamijenjene bile su stare između 65 i 70 godina”, rekao je ministar Hadžiahmetović.
Dodao je da je ovo je jedan od najznačajnijih datuma, kada je u pitanju vodosnabdijevanje Sarajeva.
“Redukcija vode više neće biti, građani više neće dolaziti u situaciju da nemaju vode sa Bačeva, jer sada imamo sistem koji ima rezervno napajanje”, dodao je Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović, Pendek i Mandić obišli rekonstruisane pumpne stanice na Bačevu

Prema riječima direktorice Pendek kontinuirano se radi na povećanju količina vode i smanjivanju njenih gubitaka u sistemu.
Za sutra je najavljena zamjena pumpnih agregata na pravcu pumpne stanice Centar – rezervoar Podhrastovi.
“Do sada smo, uz sredstva prve tranše EBRD kredita rekonstruisali i pustili u sistem pet kilometara mreže. Takođe, rekonstruisano je preko 200 kućnih priključaka, od mjesta priključenja do vodovodnih garnitura. Pustili smo u rad jednu od dionica potisnog cjevovoda na lokalitetima od Veterinarskog fakulteta do Šentade i od ulice Hamdije Čemerlića do ulice Halida Kajtaza. Ovom rekonstrukcijom, za 40 metara u sekundi smanjeni su gubici na ovoj dionici vodovodne mreže”, kazala je direktorica Pendek.
Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji distributivnog cjevovoda, te se završavaju radovi na Trgu solidarnosti i na Bulevaru Mimara Sinana na Dobrinji, a sanira se i potisni cjevovod od pumpne stanice Alipašin most do Veterinarskog fakulteta.
“Ostaju nam još rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Jukićeva, gdje postoji veliki problem sa mrežom koju ne možemo više ni sanirati. Sa popravkom mreže u ulici Mustafe Behmena zatvaramo radove finansirane iz prve tranše kredita EBRD-a”, dodala je Pendek.