Revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede-Sokolac

0
1052
Sastanak ministra Šarovića, ambasadorice Čilea Veronike Chain, predstavnika čileanske vlade i FAO

Plan za rekonstrukciju Centra za unapređenje poljoprivrede-Sokolac je spreman a Vlada Čilea će u narednom periodu dati punu podršku za revitalizaciju Centra, zaključeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ambasadorice Čilea Veronike Chain, predstavnika čileanske vlade i Organizacije ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO).
Riječ je o multifunkcionalnom centru, čije pokretanje će u okvirima šire regije, integrišući različite resurse, doprinijeti ruralnom razvoju, unapređenju poljoprivrede i osiguranju prihoda stanovništva brdsko-planinskih područja, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
“Postojeći Centar ima dugu tradiciju, koja je nažalost prekinuta. Njegova revitalizacija biće regionalni pokretač razvoja poljoprivrede i imaće veliki značaj, posebno u ruralnim područjima“, istakao je ministar Šarović.
Rad centra prvenstveno će biti fokusiran pa povećanje obima proizvodnje sjemena, kao što je krompir čiji resursi i potencijali za izvoz su veliki, rečeno je na sastanku. U tom kontekstu veoma je značaja podrška Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja Čilea, koji ima velika iskustva u ovoj vrsti djelatnosti.
Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području Sokolac, zajednički je projekat Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede RS, Opštine Sokolac, naučno-istraživačko komponente Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta RS.