RS: Inflacija u decembru -0,3%, a godišnja 1,4%

0
1394
Izvor: Zavod za statistiku Republike Srpske

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2018. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su niže za 0,3%, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 1,4%.
Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u četiri, niže cijene u pet, dok su cijene u tri odjeljka u prosjeku ostale nepromijenjene, saopšteno je iz Zavoda za statistiku RS.
Najveći rast cijena u decembru zabilježen je u odjeljku Alkoholna pića i duhan (0,4%) usljed viših cijena kod alkoholnih pića za 1,4%, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića (0,3%) zbog viših (sezonskih) cijena povrća od 6,7%. Više cijene u decembru 2018. zabilježene su još u odjeljcima Stanovanje i Zdravstvo od 0,1%.
U odjeljcima Komunikacije, Obrazovanje, Restorani i hoteli cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.
Najveći pad cijena u decembru zabilježen je u odjeljku Odjeća i obuća (4,6%) usljed velikog broja sniženih cijena kako odjevnih predmeta, tako i obuće, zatim u odjeljku Prevoz (1,0%) zbog nižih cijena u grupi Goriva i maziva od 1,5%, te u odjeljku Ostala dobra i usluge (0,6%) u kojem su niže cijene od 1,5% zabilježene u grupi Lični predmeti, i od 1,4% u grupi Proizvodi za ličnu njegu. U odjeljku Namještaj i pokućstvo (0,2%) niže cijene zabilježene su u grupama Tekstil za domaćinstvo 0,6%, Manji aparati za domaćinstvo 0,5% i Namještaj i tepisi 0,5%, dok su u odjeljku Rekreacija i kultura (0,1%) niže cijene oд 1,8% zabilježene u grupi Oprema za sport i rekreaciju.