RS: Od ponedjeljka mogu raditi frizeri i kozmetičari, ugostiteljski objekti zatvoreni još sedam dana

0
216
Od ponedjeljka dozvoljen rad frizerima i kozmetičarima u RS-u

U Republici Srpskoj će od ponedjeljka (29. mart) biti dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima te apotekama unutar tržnih centara. Dostava hrane i pića produžena je za jedan sat, odnosno do 22 sata, a broj putnika u javnom prevozu (autobusima) ne može biti veći od broja sjedišta. Nastava u školama i dalje će biti organizovana online, dok je i dalje na snazi zabrana rada ugostiteljskih objekata.
Ovo je ukratko siže novih mjera koje su dana novinarima prezentirane nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.
Na današnjem sastanku premijera RS-a Radovana Viškovića i predstavnika udruženja Horeca zaključeno je da neće biti otvaranja ugostiteljskih objekata u narednih sedam dana.
Rečeno je i da ubuduće, Štab na entitetskom nivou neće ograničavati radno vrijeme već će tu odluku prenijeti na lokalne zajednice koje će same, u skladu sa epidemiološkom situacijom, donositi odluku o radnom vremenu.
Istaknuto je da će Vlada RS priznati ukupne prijavljene doprinose na plate radnicima za mart, dok će mjere za april ovisiti od vremena ponovnog otvaranja.