RS: Pomoć za opremu novorođenčeta povećava se sa 250 na 500 KM

Prijedlogom zakona uvodi se i dodatak na djecu za prvo dijete u porodici u visini od 18% od najniže plate u RS, što će iznositi 97,20 KM

0
114
Povećanje finansijskih izdvajanja na ime prava na pomoć za opremu novorođenčeta

Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti kojim se želi dodatno unaprijediti sistem dječije zaštite u ovom bh. entitetu, prvenstveno njegov pronatalitetni karakter.
Ovim zakonom predlaže se povećanje finansijskih izdvajanja na ime prava na pomoć za opremu novorođenčeta, kao i proširenje obuhvata pravom na dodatak na djecu i na prvo dijete.
Prema Prijedlogu zakona, iznos pomoći za opremu novorođenčeta, koja se isplaćuje za svako novorođeno dijete u porodici u Republici Srskoj, povećava se sa sadašnjih 250 KM na 500 KM. Takođe, Prijedlogom zakona uvodi se dodatak na djecu za prvo dijete u porodici u visini od 18 odsto od najniže plate u RS, a što će iznositi 97,20 KM.
Imajući u vidu socijalno-ekonomske uslove života porodica postojećih korisnika dodatka na djecu, predlaže se i povećanje davanja za ostvarivanje ovog prava za drugo, treće i četvrto dijete, kao i za djecu iz osjetljivih kategorija, čime bi se olakšao dio ekonomskog tereta podizanja djece u ovim porodicama. Prijedlogom zakona se predviđa nominalno povećanje iznosa dodatka na djecu za drugo i četvrto dijete za po 100 odsto u odnosu na sadašnji iznos, što će iznositi po 97,20 KM. Predviđa se i povećanje iznosa dodatka na djecu za treće dijete na iznos od 26 odsto od najniže plate u RS, odnosno 140,40 KM, kao i dodatka na djecu za osjetljive kategorije djece na iznos od 32 odsto od prosječne plate, a što će nominalno iznosti 172,80 KM.
Takođe, donošenjem ovog zakona, predviđeno je povećanje iznosa naknade za pomoć roditelju-njegovatelju ili njegovatelju sa sadašnjih 25 odsto od osnovice, odnosno najniže plate u RS u prethodnoj godini, na iznos od 100 odsto od osnovice, te će ova naknada iznositi 540 KM. To predstavlja neposrednu finansijsku podršku porodici u kojoj odrasta dijete sa smetnjama u razvoju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here