RS: Potrošačke cijene u julu niže za 0,1%, godišnja inflacija 1,7%

0
387
U oktobru više cijene registrovane su u gotovo svim odjeljcima

Potrošačke cijene u Republici Srpskoj u julu 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su bile niže za 0,1%, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku bile više za 1,7%.
Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u devet, dok su niže cijene zabilježene u tri odjeljka, podaci su Zavoda za statistiku RS.
Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje u julu u odnosu na juni 2021. godine, indeks odjeljka Prevoz viši je za 2,5%, indeksi odjeljaka Namještaj i pokućstvo i Rekreacija i kultura viši su za po 0,3%, dok su indeksi odjeljaka Zdravstvo i Restorani i hoteli viši za po 0,1%.
Indeksi odjeljaka Komunikacije i Obrazovanje ostali su nepromijenjeni.
Indeks odjeljka Odjeća i obuća niži je za 3,7%, indeks odjeljka Hrana i bezalkoholna pića niži je za 0,8%, dok su indeksi odjeljaka Alkoholna pića i duvan, Stanovanje i Ostala dobra i usluge niži za po 0,1%.
Najveći godišnji rast cijena u julu 2021. zabilježen je u odjeljku Prevoz 9,9% usljed povećanja u grupi Goriva i maziva od 17,6%, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 1,9% zbog viših cijena u grupi Ulja i masnoće od 23,3%, potom u odjeljku Alkoholna pića i duhan 1,4% usljed viših cijena u grupi Duhan od 2,1%…
Najveći pad cijena na godišnjem nivou, u julu 2021. zabilježen je u odjeljku Odjeća i obuća 9,5% usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od 0,2% zabilježeno u odjeljku Komunikacije zbog nižih cijena u grupi Telefonska i telefaks oprema od 5,8%. Niže cijene od 0,1% zabilježene su u odjeljku Obrazovanje, usljed sniženja u grupi Predškolsko obrazovanje od 1,4%.