Rudarenje bitcoina će za tri godine trošiti energije kao cijela Italija

Kineski naučnici istražili su utjecaj rudarenja bitcoina na klimu i došli do zabrinjavajućih podataka

0
927
U Kini se obavi više od 75% blockchain operacija vezanih uz bitcoin

Potrošnja energije i emisije ugljika povezane s rudarenjem bitcoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini, tvrdi nova studija objavljena u Nature Communications.
Bez strožih propisa i promjena politike, ti bi učinci mogli potkopati globalne napore da se planet dovede u stanje održivosti, tvrde autori.
Kriptovaluta bitcoin oslanja se na blockchain tehnologiju koja omogućava javno zabilježene peer-to-peer prijenose putem šifriranih računarskih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitcoina zahtijeva stalno trošenje i/ili širenje računarske procesorske snage, što je povezano s povećanjem potrošnje energije.
Kineski istraživači Dabo Guan, Shouyang Wang i njihove kolege koje prate simulacijski model emisije ugljika u protoku emisija ugljika u bitcoin blockchain operacijama u Kini procjenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa doseći vrhunac 2024. godine, kad će iznositi oko 297 teravat-sati i generirati emisiju 130 miliona tona ugljika.
Te količine premašuju ukupne godišnje emisije stakleničkih plinova u evropskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugeriraju da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio utjecaj rudarenja bitcoina na potrošnju energije i emisiju štetnih plinova, piše Bug.hr.
Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju kako trenutne politike poput oporezivanja ugljika nisu učinkovite u suzbijanju emisija iz industrije bitcoina. Umjesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitcoina. Samo tako moći će se promijeniti trenutna struktura potrošnje energije i smanjiti buduće emisije proistekle iz blockchaina.