Rudari najavili generalni štrajk, nije postignut dogovor s Vladom FBiH

0
569
Vlada FBiH dala saglasnost Elektroprivredi BiH za prijem ukupno 101 radnika u rudnike

Na današnjem sastanku predsjednika Sindikata rudara Sinana Husića sa federalnim ministrom energije i rudarstva Nerminom Džindićem, direktorom Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem te direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem, održanom u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, nije postignut dogovor.
“Nažalost, dogovor nije postignut. Sindikat ostaje pri svojoj odluci da 13. septembra rudari stupaju u štrajk u Zenici i Brezi. Radnički neposluh u Zenici se nastavlja, oko 200 rudara je već u jamama, a u Brezi će u drugoj smjeni. Za očekivati je u naredna dva dana da će biti najavljen štrajk i u rudnicima iz Koncerna Elektroprivrede BiH”, kazao je Husić nakon završetka sastanka.
Husić je dodao da će nakon sastanka u Sarajevu obići rudare u Zenici i Brezi te dodao da neće prihvatiti podjele, da ostaju zajedno.
Ministar Džindić kazao je da Rudnik Breza ima poreski dug od 14 miliona KM, te da bi Elektroprivreda mogla izmiriti 6,5 miliona KM dugovanja.
“Za RMU Zenica koja duguje 141 milion maraka poreza, nismo uspjeli naći rješenje”, dodao je  Džindić.
Direktor Elektorprivrede BiH Jašarević rekao je da je jedini način za spas rudnika se vrate proizvodnji i uradi reorganizacija rudnika.
Podsjetimo, ministar Džindić jučer je u Sarajevu s predstavnicima Porezne uprave FBiH, Elektroprivrede BiH i menadženta rudnika mrkog uglja (RMU)  Zenica i Breza održao sastanak posvećen stanju u ovim rudnicima.
Džindić je, nakon sastanka, rekao da za Rudnik Breza ima rješenja ali ne i za RMU Zenica.
“Rudnik Breza, uz saglasnost EPBiH, u narednih nekoliko moći će uzeti dodatno kreditno zaduženje, čime će izmiriti svoje obaveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 miliona KM. Iza toga ide novi plan otplate starih dugova, uz tekuće, mjesečno plaćanje obaveza”, kazao je Džindić.
Kada je riječ o RMU Zenica, koji zapošljava nešto manje od 1.500 radnika, i u kojem obustava rada na donosi dnevne gubitke od oko 50.000 KM, Džindić je rekao da taj rudnik trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove.
Podsjetio je da u sklopu RMU Zenica djeluju tri rudnika – Stranjani, Stara Jama i Raspotočje, od čega su prva dva neprofitabilna i treba ih zatvoriti, dok se za Raspotočje još ne zna da li će doživjeti istu sudbinu.