Sa kompanijom Sandoz potpisan ugovor o donaciji lijekova za Covid-19

0
941
Predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i Sandoza potpisali ugovor o donaciji lijekova

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo informaciju Ministarstva civilnih poslova o namjeri farmaceutskih kompanija da doniraju lijek Hydroxycloroquine Sulphate žiteljima Bosne i Hercegovine.
S tim u vezi, Ministarstvo civilnih poslova BiH i kompanija Sandoz (Lek Pharmaceuticals, član tvrtke Sandoz), potpisali su ugovor o donaciji kojim će Sandoz donirati BiH 22.800 tableta Hydroxychloroquine Sulphate koji se pokazao jednim od najefikasnijih lijekova u liječenju Covid-19 zarazne bolesti.
Potpisivanju Ugovora su prethodile iskazane potrebe svih relevantnih zdravstvenih institucija BiH te rješenja o odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u BiH. Ove potrebe su dostavili Ministarstva zdravstva FBiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.
U sklopu zajedničkog sporazuma EU o javnim nabavama medicinskih sredstava, BiH je prema Evropskoj komisiji uz Remdesivir, Kaletru i Interferon iskazala i potrebe za lijekom Hydroxychloroquin tako da je u procesu čekanja tražene nabavke donacija Lek Pharmaceuticals izuzetno značajna za sve relevantne zdravstvene institucije BiH.
U narednom razdoblju, Ministarstvo civilnih poslova BiH će pokrenuti proceduru potpisivanja ugovora o donacijama lijeka Hydroxychloroquin-a sa kompanijama SANOFI i ZADA. Za lijek Avigan će sa vladom Japana pokrenuti proceduru nabave lijekova sukladno važećim bh. propisima.