SAD: Federalne rezerve povećale kamatnu stopu

0
1379
Američka centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentna poena

Američke Federalne rezerve (Fed) povećale su danas referentnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na nivo između 1,5 na 1,75 posto, i ove godine trebalo bi da bude ukupno tri povećanja kamatne stope. Fed navodi i da nastavlja da smanjuje svoj portfolio obveznica, prenosi AP.
Ovo je šesto povećanje od decembra 2015. kada je američka centralna banka počela da podiže stope, a prvo otkad se na čelu Feda nalazi Jerome Powell, koji je na tu poziciju došao prošlog mjeseca umjesto Janet Yellen.
Zvaničnici centralne banke SAD su najavili brže podizanje referentnih kamata, navodeći kao obrazloženje poboljšane ekonomske prilike, prenio je Bloomberg.
Federalne rezerve očekuju da nezaposlenost padne na 3,6 posto do kraja sljedeće godine, dok se u decembru predviđalo da će biti na 3,9 posto, a sada je na 4,1 posto.
S bržim ekonomskim rastom i manjom nezaposlenošću, zvaničnici Feda očekuju da osnovna inflacija, ne računajući hranu i energiju, poraste na 2,1 posto u 2019. i 2020. što je malo iznad ciljanih dva posto, prenosi Beta.