SAD na uvoz robe iz Kine od jula uvodi carinu od 25 posto

0
1140
Zaoštrava se trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga

Sjedinjene Američke Države od 6. jula ove godine počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka robu, objavio je danas ured američkog ministra trgovine.
U postupku revizije nakon završetka javne rasprave s početne je liste kineskih proizvoda objavljene u aprilu uklonjeno 515 proizvoda, čime je ona svedena na ukupno 818 proizvoda.
Iz ureda pritom napominju kako će se u drugom krugu na popisu kineskih proizvoda na koje će se plaćati carina naći još 284 proizvodnih linija vrijednih 16 milijardi dolara. Time će se ukupna vrijednost robe zahvaćene carinama ponovo popeti na početno zacrtanih 50 milijardi dolara.
Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama, prenosi Reuters. Kina je već ranije objavila popis američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara na koje bi mogli uvesti carine, uključujući soju, avione i automobile.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here