SARA – službena voda Saveza gorskih službi spašavanja u BiH

0
265
Saradnja sa vodom Sara omogućuje pripadnicima GSS-a nabavku dijela potrebne opreme

Izazovi s kojima se članovi Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini svakodnevno susreću na terenu su veliki, a samim tim i potreba za dobro obučenim i opremljenim osobljem koje će moći adekvatno odgovoriti u izvanrednim situacijama i nesrećama.
Kako bi poboljšala njihovu spremnost i odgovor na pozive u pomoć učinila efikasnijim, hrabrim djevojkama i momcima iz GSS-a u BiH pridružila se i SARA, službena voda Saveza. Pod sloganom Podržimo junake na djelu! prirodna mineralna negazirana voda SARA pokrenula je akciju čiji cilj je nabavka opreme za Savez gorskih službi spašavanja u BiH. U tu svrhu bit će usmjeren dio iznosa od prodaje bilo kojeg pakovanja vode SARA. Građani BiH će na ovaj način imati priliku da podrže rad ovih heroja i daju direktan doprinos stvaranju sigurnijeg životnog okruženja.
“Pripadnici gorskih služb i spašavanja u cijelom svijetu najveći dio vremena koji posvećuju svom volonterskom pozivu provode u neprekidnim složenim obukama kako bi svoje znanje mogli primijeniti u akcijama spašavanja ljudskih života. Upravo obuke naših spašavatelja iziskuju i najviše sredstava koje GSS u BiH troši u svom radu. Suradnja sa vodom Sara omogućuje nam nabavku dijela opreme potrebne upravo za te obuke. Time održavamo spremnost naših pripadnika za spašavanje u nepristupačnim područjima”, izjavio je Marino Vidović, predsjednik GSS-a u BiH.
S obzirom na to da je Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini nevladina, neprofitna, volonterska organizacija, donacije društveno odgovornih kompanija, kao što je Sarajevski kiseljak, predstavljaju glavni izvor sredstava neophodnih za rad.
“Često smo u prilici pratiti vijesti o spašavanju unesrećenih planinara, stradalih u poplavama i klizištima, potragama za izgubljenim turistima i brojnim drugim akcijama čiji su glavni akteri pripadnici gorskih službi spašavanja. Bez njih bi mnogi životi bili izgubljeni. Svjesni značaja zasluga i poduhvata GSS-a u BiH, izuzetno smo ponosni što je baš SARA postala njihov partner, te što ćemo na ovaj način unaprijediti uvjete u kojima rade i doprinijeti njihovoj humanoj misiji “, izjavio je Admir Suljević, direktor Sarajevskog kiseljaka.