Saradnja BBI banke i SSD BiH: Investicije iz dijaspore podrška privredi BiH

0
1238
Amer Bukvić i Hasan Šehović potpisali memorandum o saradnji

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić i predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) Hasan Šehović potpisali su Memorandum o saradnji koji ima za cilj promoviranje potencijala, poslovnih prilika i investicionih projekata u našoj zemlji građanima BiH koji žive u inostranstvu.
Ovim Memorandumom potpisnici su saglasni da zajednički rade na privlačenju investicija u BiH, te ekonomskom povezivanju predstavnika bh. dijaspore širom svijeta.
“Potencijal dijaspore je ogroman. Imamo vrhunske svjetske stručnjake iz svih oblasti privrede, nauke i društva. Vjerujem da ima mnogo građana koji su porijeklom iz BiH, a koji su spremni vratiti se u domovinu i investirati u proizvodne pogone. Uspostavljanjem saradnje sa Svjetskim savezom dijaspore BBI banka želi pomoći građanima BiH da svoje poslovne ideje realiziraju u BiH, otvore nova radna mjesta i uspješno posluju. Nastojat ćemo svojim iskustvom i znanjem olakšati našim poslovnim ljudima da pokrenu biznis. Smatramo da veliki potencijal dijaspore treba iskoristiti za investiranje, a ne na jednokratne doznake koje imaju trenutni efekat. Investicije u dobre projekte mogu imati uticaj na ekonomiju cijele zemlje”, rekao je Bukvić.
Prema podacima Centralne banke, bankarskim doznakama bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko tri milijarde maraka. Također, isti podaci govore da neposrednom potrošnjom dijaspora u BiH godišnje ostavi isto toliko novca.
O važnosti dijaspore za našu zemlju razgovarano je i na za to posebno upriličenom okruglom stolu tokom 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) u aprilu 2018. godine, gdje su dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.