Saradnja BiH i Mađarske u okviru programa Stipendium Hungaricum 2023-2025.

0
277
Potpisan Memorandum o razumijevanju između BiH i Mađarske

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o suradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2023-2025. godine.
U skladu sa potopisanim Memorandumom mađarska strana nudi 50 stipendija godišnje bosanskohercegovačkim studentima za puni studij u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku, u okviru tri ciklusa studija:
– najviše 20 stipendija godišnje za dodiplomske (BA/BSc) studije u oblastima poljoprivrednih znanosti, umjetnosti i humanističkih znanosti, društvenih znanosti, računarskih znanosti i informacijskih tehnologija, ekonomskih znanosti, inženjerskih znanosti, zdravstvenih znanosti, obuke nastavnika, znanosti o sportu, prirodnih znanosti, umjetnosti i umjetničkog obrazovanja;
– najviše 15 stipendija godišnje za diplomske (MA/MSc) studije u područjima poljoprivrednih znanosti, umjetnosti i humanističkih znanosti, društvenih znanosti, računarskih znanosti i informacijskih tehnologija, pravnih znanosti, ekonomskih znanosti, inženjerskih znanosti, medicinskih i zdravstvenih znanosti, obuke nastavnika, znanost o sportu, prirodnih znanosti i umjetnosti;
– najviše 10 stipendija godišnje za jednostepene magistarske (OTM) studije u područjima poljoprivrednih znanosti, inženjerskih znanosti, medicinskih i zdravstvenih znanosti i umjetnosti;
– najviše 5 stipendija godišnje za pune doktorske (PhD/DLA) studije u bilo kojem području od interesa.
– Stipendije se mogu koristiti i za programe obuke koji traju od tri do deset mjeseci.
U okviru programa stipendiranja Stipendium Hungaricum od 2014. do 2022. godine, tokom 9 akademskih godina (uključujući i Poziv za akademsku 2023/24. godinu) za stipendiranje u Mađarskoj apliciralo je 220 bosanskohercegovačkih državljana.
Potpisivanjem Memoranduma nastavljena je uspješna bilateralna suradnja Bosne i Hercegovine i Mađarske u području obrazovanja, inicirana zaključivanjem Sporazuma o kulturnoj, obrazovnoj i suradnji u znanosti, koji je potpisan u Budimpešti 2005. godine, što je konstatirano i tokom bilateralnog sastanka ministrice Dubravke Bošnjak sa mađarskim ministrom Péterom Szijjártóm.
Razgovarano je i o drugim mogućim oblicima suradnje u oblasti obrazovanja između dvije zemlje. Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine pružio je punu potporu daljnjem putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ističući da je za Mađarsku iznimno važna stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.