Saradnja Intesa Sanpaolo Banke i China UnionPay: Prihvat UPI kartica na bankomatima u BiH

0
1162
Na pres-konferenciji u Sarajevu predstavljen ugovor o saradnji China UnionPay i Intesa Sanpaolo Banke BiH

Predstavnici kompanije UnionPay International (UPI), međunarodne podružnice China UnionPay, danas su prvom obavljenom transakcijom na bankomatu u Sarajevu promovisali poslovnu saradnju sa Intesa Sanpaolo Bankom i prihvat UPI kartica na njenim ATM uređajima u BiH.
Intesa Sanpaolo Banka BiH omogućava podizanje novca na ATM uređajima korisnicima UPI kartica, a u narednoj fazi implementacije planirano je da će iste kartice biti prihvaćene i na POS-uređajima u trgovinama.
Svečanosti organizovanoj tim povodom prisustvovali su Yu Xie, konzul Ambasade NR Kine u BiH, Yang Shengliang, zamjenik direktora UPI za Evropu, Andy Xie, direktor UPI za Balkan, Jessie Jiang, direktorica za razvoj UPI za Balkan i članovi Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH Stefano Borsari, Edin Izmirlija i Amir Termiz.

Prva transakcija UPI bankovnom karticom

“Radujemo se saradnji sa Intesa Sanpaolo Bankom, našim važnim partnerom u BiH, kako bismo dalje razvili naš prihvat u zemlji. Prema podacima Kineske turističke akademije, Evropa je druga najvažnija destinacija za kineske putnike odmah nakon Azije, dok je Bosna i Hercegovina stekla naglu popularnost među kineskim putnicima od kada je uvela bezvizni režim za kineske građane. Kako bi ponudili veće olakšice u plaćanju za imaoce kartica UnionPay koji posjećuju Evropu, UPI nastavlja da unapređuje mrežu prihvatljivosti u regiji. Od danas, UnionPay kartice su prihvaćene u 90% evropskih država sa cjelokupnom stopom prihvatljivosti od 65%. Vjerujemo da će naše partnerstvo sa Intesa Sanpaolo Bankom BiH osnažiti iskustvo plaćanja za naše vlasnike kartica u zemlji”, rekao je Yang Shengliang, zamjenik direktora UnionPay International Europe.
Amir Termiz, član Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, istakao je da je potpisivanjem ovog ugovora Intesa Sanpaolo Banka obezbijedila uslove da među prvim bankama na bh. tržištu prihvata kartice kineskog UnionPay na svojim bankomatima, a ubrzo i u prodajnoj mreži trgovaca.
“Izuzetno smo ponosni što postajemo partneri jednog velikog kineskog brenda s obzirom da BiH bilježi stalni porast turista i poslovnih ljudi iz ove daleke azijske zemlje, kao i iz cijele regije. Prema dostupnim informacijama, samo u prvih osam mjeseci ove godine BiH je posjetilo više od 65.000 kineskih državljana, što govori o mogućnostima i značajnom poslovnom potencijalu kada su u pitanju transakcije karticama izdatim od strane ove globalne kompanije”, rekao je Termiz.
Intesa Sanpaolo Banka BiH se sada pridružila i bankama-kćerkama Intesa Sanpaolo Grupe iz Hrvatske (PBZ banka) i Slovenije (Intesa Sanpaolo Bank), koje već prihvataju kartice UnionPay.