Sarajevo: Okončani protesti penzionera, Vlada FBiH obećala povećanje penzija za 10 posto

0
1044
Penzioneri pred zgradom Vlade FBiH bili dva sata (Foto: Patria)

Okončani su mirni protesti više hiljada penzionera ispred zgrade Vlade Federacije BiH koji su u Sarajevo došli iz mnogih gradova FBiH kako bi ukazali na loš položaj ove brojne populacije u BiH i zatražili povećanje penzija.
Predstavnici penzionera su u Vladi FBiH razgovarali sa premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.
Kako je rečeno nakon sastanka, svi zahtjevi penzionera koji su danas pročitani tokom protesta stavljeni su u zakon, a očekuje se da će već sljedećeg mjeseca biti usvojen. Ukoliko ne bude, 1. januara uslijedit će masovni protesti penzionera, piše agencija Patria (NAP).
Usvojen je koeficijent 14, a penzionerima koji su se penzionisali do 1998. godine penzije će biti uvećane za 10 posto.
Mnogi od njih isticali su kako ne žele bilo kakve nacionalne podjele, već isključivo ono što im pripada što su zaradili da mogu imati normalan život.
Prema zvaničnim podacima, u FBiH se za prošli mjesec isplatilo 410.900 penzija, gdje je najniža 326 KM, zajamčena 434 KM, a najviša isplaćena 2.174 KM. Penzioneri su izrazili i nezadovoljstvo rukovodstvom Saveza penzionera, pitajući ih šta su u proteklih 20 godina uradili za njih.