Sarajevo: Sutra počinju radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge od Nedžarića

0
562
Autobusi umjesto tramvaja: Tramvajski saobraćaj će zbog radova biti obustavljen do Čengić Vile

U Sarajevu se proširuju radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge na njenoj prvoj dionici, tako da u subotu, 27. novembra 2021. godine, počinje rekonstrukcija pruge na relaciji od Nedžarića do RTV Doma.
Tramvajski saobraćaj će radi organizacije radova biti obustavljen do Čengić Vile, a putnici će od Ilidže moći putovati autobusima, čiji je broj znatno povećan. Radnim danima, autobusi će saobraćati od Ilidže do Čengić Vile svakih pet minuta, subotom svaki šest, a nedjeljom svakih devet minuta.
U funkciji će biti i nova privremena linija Nedžarići-Čengić Vila koja će saobraćati svakim danom.
Ukupan broj autobusa na relaciji Ilidža-Baščaršija, uključujući i autobuse koji će voziti do Čengić Vile, je 34.
Radi sigurnosti putnika i sprečavanja prelaska ceste pri presjedanjima u tramvaj, saobraćajnica na Čengić Vili pored GRAS-a će biti zatvorena za saobraćaj svih vozila, osim za navedene autobuse, a vozačima će signalizacijom biti naznačena izmjena režima, kao i kojom saobraćajnicom mogu voziti.
Broj tramvajskih vozila od Čengić Vile će biti povećan, a tramvaji će saobraćati svake četiri minute. U svim vozilima važit će kuponi oba prevoznika, a kupljena karta važit će i u autobusima i u tramvajima, saopćeno je iz pres-službe Vlade Kantona Sarajevo.
Rekonstrukcija tramvajske pruge počela je 26. augusta, u njenoj prvoj fazi na relaciji Ilidža-Nedžarići do sada su urađena ispitivanja, iskopavanja, nasipi, radovi na odvodnji, prikupljena je dokumentacija za materijale i došlo je vrijeme za nastavak radova prve dionice od Ilidže do Remize. Planiran završetak radova za dionicu Ilidža-Remiza je maj 2022. godine.