Sarajevo: Završeno montiranje nadvožnjaka na 9. transverzali

0
1142
Završeno montiranje nadvožnjaka na 9. transverzali, slijede pripreme za betoniranje i asfaltiranje mosta

Nakon što je prije nekoliko dana završena najkompleksnija faza izgradnje 9. transverzale, montaža mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, radnici kompanije Euro-Asfalt završili su montiranje kompletnog mosta na transverzali koja će spajati dva dijela sarajevske općine Novi Grad.
Kako je potvrđeno iz Euro-Asfalta, glavnog izvođača radova, u narednim danima slijede pripremni radovi za izlijevanje armirano-betonske ploče kolovoza i pješačkih staza, a potom će se raditi asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i zaštitne ograde.
Uporedo sa izvođenjem tih radova u toku je vraćanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most, koje je bilo neophodno privremeno izmjestiti radi montiranja konstrukcije mosta preko željezničke pruge.
Iako se radilo o izuzetno kompleksnom poslu, radnici Euro-Asfalta, uz pomoć tri dizalice od 300 i 200 tona u vrlo kratkom roku izmjestili su tri kolosijeka sa kontaktnim vodovima i montirali most preko pruge.

Nakon radova na nadvožnjaku, slijedi izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke

Nakon što se završe radovi na nadvožnjaku, ostaje izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a u planu je da se i to uradi u ovoj godini. A da bi se završio i taj dio, potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo donese određene odluke iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, što bi trebalo biti završeno do početka građevinske sezone. Ukoliko Skupština KS završi taj dio posla, može se očekivati da se u narednoj godini završe svi poslovi sa spajanjem 9. transverzale, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.
Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine u Kantonu Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad Sarajevo.