Sarajevski aerodrom planira uvođenje novih linija, želi dostići nivo prometa prije korone

0
459
Odlična godina za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo planira proširiti svoju mrežu odredišta u narednim mjesecima jer je premašio promet prije pandemije zabilježivši najprometniji decembar dosad.
“Ove godine ćemo vidjeti pokretanje novih linija i dolazak novih aviokompanija na sarajevski aerodrom. Wizz Air će od marta uvesti novu dvosmjernu non-stop uslugu iz Londona, dok će Air Cairo započeti letove između Hurgade i Sarajeva, također dva puta sedmično. Pregovaramo sa još nekoliko aviokompanija i stalno radimo na proširenju naše ponude i mreže destinacija iz Sarajeva”, saopćeno je iz Aerodroma Sarajevo.
Iz sarajevskog aerodroma dodaju da su pokrenuli nekoliko inicijativa s vlastima za subvencioniranje aviokompanija, što bi zauzvrat povećalo broj putnika, aviona i broj odredišta.
Aerodrom je nedavno primijetio da se također fokusira na daleke destinacije.
“U pregovorima smo oko pokretanja direktnih letova između Bosne i Hercegovine i Kanade, kao i Kine i nekoliko evropskih tržišta sa kojima nemamo povezanost, poput Italije, Španije i Poljske”, navode iz Aerodroma Sarajevo.
Osim razgovora o novim linijama, sarajevski aerodrom će ove ljetne sezone imati veći broj frekvencija brojnih avioprevoznika na osnovu postojećih planova, dok je nekolicina onih koji opslužuju grad na sezonskoj osnovi pomaknula datume uvođenja linija, piše portal Ex-Yu Aviation news.
Na osnovu podataka OAG-a, neke od najprometnijih neopsluženih ruta iz glavnog grada Bosne i Hercegovine uključuju Ankaru, Amsterdam, Izmir, Tel Aviv i Prag.
Sarajevski aerodrom završio je 2021. godinu uspješno, zabilježivši najprometniji decembar dosad. Prevezeno je 70.200 putnika tokom mjeseca, što predstavlja povećanje od 21,6% u odnosu na isti mjesec u 2019. godini prije pandemije. U isto vrijeme, promet aviona je porastao za 30%. Sveukupno, aerodrom je prošle godine ugostio 767.133 putnika, što je pad od 32,9% u odnosu na 2019. Wizz Air, koji je prošle godine uspostavio bazu u Sarajevu, i dalje je glavni pokretač rasta.
Aerodrom Sarajevo ima za cilj da u 2022. dostigne nivoe putnika prije pandemije Covid-19.