Šarović: Hrvatska je morala kontaktirati BiH u slučaju plinofikacije Rafinerije u Brodu

0
1503
Šarović: Uspjeli smo odgoditi sankcije Energetske zajednice

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas novinarima u Sarajevu da Hrvatska nije kontaktirala Bosnu i Hercegovinu u slučaju plinofikacije Rafinerije u Bosanskom Brodu, iako je to imala obavezu učiniti.
“Hrvatska nije obavijestila BiH, a bila je dužna to uraditi, da bi se po toj informaciji regulisale neke druge stvari“, rekao je Šarović.
Taj dotok gasa do Rafinerije, kaže ministar, neko treba da izmjeri, da se napravi mjerno-regulatorna stanica, mora da se uvede u sistem plaćanja carina, odnosno plaćanja PDV-a.
Dodao je i to da je potpisivanje sporazuma između bh. entiteta Republika Srpska i Vlade Hrvatske bilo nepotrebno. “Dvije kompanije su mogle da se dogovore o snabdjevanju i da Hrvatska obavijesti BiH o tome da se to desilo”, rekao je Šarović.
Ministar Šarović smatra da u pograničnom području kompanije mogu da sklapaju ugovor i da zaključe ovakav aranžman. U slučaju Rafinerije se ne radi o transportnom već o distributivnom vodu i snabdijevanju plinom iz susjedne Hrvatske jedne od kompanija u BiH, ali da je Hrvatska bez obzira na to imala obavezu kontaktirati BiH, a to nije učinjeno.
Iz BH Gasa danas u rekli da su kolegama u Hrvatskoj ponudili da u narednih 20 dana riješe problem snabdijevanja Rafinerije plinom iz Hrvatske. Ukoliko se ne postigne kompromisno rješenje, u spor će se uključiti i OHR, prenosi agencija NAP.
Direktor BH Gasa Jasmin Salkić i njegov savjetnik Almir Bečarević rekli su danas na konferenciji za novinare da Federacija BiH definitivno ostaje bez plinovoda iz pravca Hrvatske, ukoliko se Rafinerija spoji na hrvatski plinovod a da se prije toga ne osigura i ogranak plinovoda prema Zenici.