Novi režim izvoza u Tursku prolongiran do 1. jula

0
925
Šarović je o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa razgovarao i sa turskim ambasadorom Kočom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, postigao je dogovor sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem da se odluka Vlade Republike Turske, o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa, prolongira do 1. jula 2018., te da se ostavi prelazni rok od 45 dana kako bi se na najbolji način usaglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh. privrednike i spriječile moguće štete.
Privrednici mogu kao i do sada da izvoze svoje proizvode, a tokom konsultacija tražiće se najefikasniji načini za primjenu Odluke, koji neće ometati dalju trgovinu.
U cilju zaštite domaćih privrednika i definisanja daljih koraka, ministar Šarović danas je o ovoj temi razgovarao i sa ambasadorom turske u BiH Haldunom Kočom, koji je ministra Šarovića informisao o pismu ministra Zeybekcija, kao odgovoru na zahtjev ministra Šarovića za prolongiranje odluke, i opredjeljenju da se saradnja sa BiH i dalje uspješno nastavi.
U tom smislu, ministar Šarović je danas, sa delegacijom ministarstva ekonomije Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji je nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finaliziran i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan, doprinijeti daljem usponu ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.