Šarović: Očekujem otvaranje ruskog tržišta za hranu životinjskog porijekla iz BiH

0
600
Ministar Šarović razgovarao sa ruskim ambasadorom Ivancovim

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. Na sastanku je razgovarano o otvaranju ruskog tržišta za hranu životinjskog porijekla iz Bosne i Hercegovine.
“Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je Evropska unija, koja zahtijeva visoke standarde već dozvolila izvoz većine vrsta hrane. Sistem za izvoz hrane životinjskog porijekla je dovoljno razvijen i očekujem otvaranje ruske granice za naše privrednike i u ovoj oblasti”, istakao je ministar Šarović.
Ambasador Ivancov pozdravio je nedavno usvajanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja. Takođe, na sastanku je razgovarano o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i pitanju kvalitete tečnih naftnih goriva čije regulisanje je važno za pregovore sa ruskom stranom o pristupanju BiH toj organizaciji, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.