Šarović-Wigemark: Hitno usvojiti strategiju ruralnog razvoja, u protivnom BiH godišnje gubi 30 miliona eura

0
908
Sastanak Šarović - Wigemark: Hitno usvojiti strategiju ruralnog razvoja BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom, u cilju pronalaženja rješenja za što hitnije usvajanje strategije za ruralni razvoj BiH.
Ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine BiH će ostati bez sredstava iz evropskih fondova za pomoć poljoprivredi, istaknuto je.
“EU je spremna za podršku poljoprivrednicima , ali ta značajna podrška će postati dostupna samo ukoliko se strateški dokumenti usvoje do kraja godine“, istakao je ambasador Wigemark, naglašavajući da je nacrt dokumenta dobio visoke ocijene evropskih institucija.
Wigemark je pozdravio napore ministra Šarovića na izradi ovog strateškog dokumenta, ističući nadu da će i Vlada RS u što kraćem periodu prepoznati važnost ovog dokumenta i dati neophodno mišljenje.
Ministar Šarović je podsjetio da je riječ o okvirnoj strategiji u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada entiteta te da ovaj strateški dokument u potpunosti poštuje nadležnosti RS, čiji zahtjevi su maksimalno uvaženi.
”Ako dokument ne bude usvojen, šteta za BiH ali i RS će biti dugoročna i svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 miliona eura”, istakao je Šarović.
Učesnici sastanka su se usaglasili da sva druga pitanja kao što je programiranje IPA sredstava treba zasebno riješavati te da to ne smije biti prepreka usvajanja ovako važnog dokumenta za poljoprivredu oba entiteta.