Šarović-Zeybekči: Završni pregovori o povećanju izvoza u Tursku

0
1183
Šarović i Zeybekči razgovarali i o budućem režimu za izvoz brašna, ulja, glukoznog šećera i drugih proizvoda

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem i drugim članovima Vlade u Ankari, vodio završne pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Turske te preostalim pitanjima u vezi izmjena i dopuna ovog, za Bosnu i Hercegovinu, važnog sporazuma.
Predmet razgovora bio je izvoz goveđeg mesa u Tursku kao i izvoz pilećeg i jagnjećeg mesa i mesnih prerađevina. Razgovaralo se i o budućem režimu za rastući izvoz brašna, ulja, glukoznog šećera i drugih proizvoda. Ministar Šarović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim stepenom usaglašenosti dvije strane po brojnim, do sada otvorenim pitanjima, o izvozu iz BiH u Tursku.
Podsjećamo, samo izvoz brašna iz BiH u Tursku u odnosu na protekle godine povećan je za čak 16 puta a izmjene Sporazuma o slobodnoj trgovini doprinijeće daljem usponu ukupne robne razmjene između dvije zemlje. Očekuju se da pregovori tokom narednog mjeseca budu u potpunosti okončani, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.