Saudijski Flynas planira uvođenje novih letova u našem regionu

0
694
Flynas planira da proširi svoje poslovanje u našem regionu, u fokusu Crna Gora, Hrvatska i Srbija

Flynas, niskotarifni avioprevoznik iz Saudijske Arabije planira da proširi svoje poslovanje u našem regionu, pri čemu će Crna Gora, Hrvatska i Srbija biti tržišta od interesa za ovu aviokompaniju.
Flynas već vodi pregovore sa operaterom Airports of Montenegro oko uvođenja letova iz Rijada i za Podgoricu i za Tivat.
“Nakon dva mjeseca pregovora, dočekaćemo renomiranu saudijsku aviokompaniju Flynas i na taj način otvoriti Crnu Goru tržištu od oko 35 miliona ljudi”, rekao je član Odbora direktora aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić, prenosi portal Ex-Yu Aviation.
Očekuje se da će Flynas obaviti promotivni let za Crnu Goru narednog mjeseca, nakon čega se očekuje početak redovnog prevoza tokom naredne ljetne sezone.
Flynas je započeo poslovanje u regiji 2019. godine uvođenjem usluga od Rijada i Džedde do Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Flynas je prošle godine održavala niz čarter letova između Rijada i Beograda kako bi obskrbila indijske radnike koji su bili u karantinu u Srbiji prije ulaska u Kraljevinu.
Ministar spoljnih poslova Srbije je prije dvije nedjelje razgovarao sa nerezidencijalnim ambasadorom Saudijske Arabije u toj zemlji, gde su razgovarali o potencijalnom uvođenju letova između dvije države, kao i o mogućnostima ublažavanja viznog režima.
Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se prošle sedmice s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, gdje su izrazili spremnost za jačanje saradnje u turizmu i organizaciju hrvatsko-saudijskog poslovnog foruma. Saudijski prevoznici izrazili su interes da opslužuju hrvatsku obalu.
Flynas je najavio nekoliko novih evropskih destinacija ovog ljeta, uključujući Moskvu, Prag, Mikonos i Santorini.
Pored Crne Gore, u narednim mjesecima se očekuje objavljivanje još novih linija.
Osnovan 2007. godine, Flynas je prvi niskotarifni prijevoznik u Saudijskoj Arabiji. Trenutno povezuje više od 70 domaćih i međunarodnih destinacija, kroz svoju flotu od 40 Airbus A320 i A320neo aviona. Ima narudžbe za još 67 A320neo. Aviokompanija održava preko 1.200 letova sedmično i prevezla je više od 55 miliona putnika od svog pokretanja. Osim Sarajeva, Flynas također opslužuje Tiranu u regiji.