Savjet za strane investitore FBiH: Zabrinjavajući indeks globalne konkurentnosti

0
758
Istaknuta je potreba da se zakonskim mjerama osigura što povoljniji ambijent za strane investitore

U prostorijama Vlade Federacije BiH danas je održana šesta sjednica Savjeta za strane investitore kojoj je predsjedavao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović. Osnovni cilj ovog savjetodavnog tijela koje je osnovala Vlada FBiH je pomaganje i podsticanje stranih investicija i unapređenje ukupnog poslovog ambijenta.
Vujanović je tom prilikom informirao članove Savjeta s godišnjom informacijom Federalnog ministarstva trgovine, usvojenom na sjednici Vlade FBiH, o direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH u 2018. godini koja su iznosila 783,4 miliona konvertibilnih maraka.
Najviše pažnje izazvao je analitički osvrt izvršne direktorice Vijeća stranih investitora u BiH Sanje Miovčić na objavljene indekse za 2018. godinu ‘Doing business’ Grupacije Svjetske banke i ‘Indeks globalne konkurentnosti’ Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, po kojem je od 190 ekonomija u svijetu naša svrstana na 90. mjesto po lakoći poslovanja. Taj podatak više članova Savjeta označilo je zabrinjavajućim, i pored činjenice da metodologija po kojoj se ovaj indeks dobija za nas nije povoljna i ne odražava pravo stanje na terenu.
Istaknuta je potreba da se zakonskim mjerama osigura što povoljniji ambijent za strane investitore i skrati procedura registracije poslovnih subjekata i izdavanja građevinskih dozvola za koje je rečeno da što prije moraju preći u zonu digitalnog izdavanja.
Jedan od zaključaka je da se ovi pokazatelji upute kantonalnim vladama, a one da ih proslijede općinama kako bi se stekao uvid u postojeće stanje i predložile mjere koje bi dovele do povećanja stranih ulaganja u ovim sredinama.
Prezentirane su i aktivnosti Savjeta nakon prethodne sjednice, o čemu je pored predsjednika Vujanovića govorio i zamjenik predsjednika Savjeta i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić. On je naglasio neophodnost donošenja inoviranih Zakona o obrtu i Zakona o podsticaju male privrede koji su u parlamentarnoj proceduri, te potpuno novog Zakona o poslovnoj infrastrukturi.
Danas su istaknute najznačajnije aktivnosti vezane za promociju stranih ulaganja od posljednje do ove sjednice Savjeta, a prezentirali su ih predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH, Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore BiH Mirsad Jašarspahić, Nina Pobrić i Belma Hasić.
Savjetnica federalnog premijera Aida Soko govorila je o neophodnosti provođenja daljnjih ekonomskih reformi i poboljšanja poslovnog ambijenta, ali i o tome da se mora raditi na popravljanju imidža naše ekonomije kod potencijalnih investitora, što se najbolje može postići preko onih koji su već uložili u našu zemlju.
Uspostava Savjeta za strane investitore FBiH rezultat je dugogodišnje saradnje Federalnog ministarstva trgovine i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke. IFC nastavlja pružati tehničku podršku Savjetu kroz Projekt unapređenja poslovne klime i pristupa tržištima (ICAM), koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem Ukaida.