SBF prepoznat kao platforma za otvaranje novih tržišta za privrednike Tešnja

0
633
Poslovna konferencija BBI VIP Business Cluba u Tešnju

Sarajevo Business Forum (SBF) 2020, vodeća investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi predstavljen je danas privrednicima u Tešnju. Prezentaciju SBF-a, koji će u svoje 11. izdanje od 8. do 10 aprila staviti u fokus investicione prilike bh. dijaspore, organizirala je BBI banka u saradnji sa partnerima, privatnim poduzetnicima, institucionalnim predstavnicima tešanjske regije te rukovodećim ljudima privrednih komora iz BiH.
Tešanjska poslovna zona jedno je od deset glavnih evropskih investicijskih lokacija u Južnoj Evropi, po nalazu Financial Timesa. Statistika kaže kako su 23 tešanjske firme među 100 najuspješnijih bh. kompanija. U kategoriji velikih kompanija sedam ih je iz Tešnja: Hifa-Oil, Madi, Prevent FAD, MANN+HUMMEL, Napredak, Pobjeda i AS.
“BBI banka putem SBF-a kontinuirano radi na uvezivanju privrednika i otvaranju novih tržišta za naše kompanije. Promocija u Tešnju izazvala je veliku pažnju privrednika sa šireg područja ove regije. Danas su prezentirani prirodni resursi i razvojne mogućnosti u oblasti energije, poljoprivrede, prehrambene industrije, IT-a i tekstilne industrije”, izjavio je Zlatko Aličić, rukovodilac Filijale BBI banke u Tešnju.
Ministar privrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić pozvao je privrednike da iskoriste priliku i učestvuju na 11. Sarajevo Business Forumu.
Jedan od učesnika današnje konferencije i SBF-a prethodnih godina je Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa-oil, najvećeg privatnog distributera nafte i naftnih derivata u BiH.
“Sarajevo Business Forum vidim kao dobru priliku za promoviranje mogućnosti domaćih kompanija i njihovo povezivanje sa ino-partnerima. Smatram da je SBF uradio mnogo toga ali da postoji još mogućnosti na kojima se može raditi. Mladim ljudima u BiH bi poručio da ostanu u svojoj domovini. Uspjeti se može i u BiH pošteno i ozbiljno radeći”, izjavio je Ahmetlić.
Organizator SBF-a, koji se već 11. godinu zaredom održava u BiH, je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Pokrovitelj SBF-a je Predsjedništvo BiH uz podršku privrednih komora i domaćih i stranih kompanija. Poslovno-investicijska konferencija okupit će najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.
Potencijale koje nudi BBI banka i BBI VIP Business Club za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu i pronalazak tržišta prezentirale su Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke i Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP Business Cluba.
Privrednicim su se danas obratili Almin Mališević iz privredne komore FBiH koji je prezentovao stanje privrede u prošloj godini i iznio procjene za privredna kretanja u 2020.
O strateškim prednostima Općine Tešanj govorio je Ismar Alagić, direktor Tešanjske razvojne agencije (TRA), dok je Kasim Kotorić u ime Biznis centra Jelah-Tešanj iznio je iskustva privatnih poduzetnika o mogućnostima poslovanja u ovoj općini. Finansijsku sliku Tešnja predstavio je Seno Topalović iz LRC bonitetne agencije.