SBF prilika za predstavljanje investicijskih projekata Mostara i Hercegovine

0
392
BBI VIP Business Club u Mostaru: Prisustvovalo više od 100 privrednika iz Hercegovine

U Mostaru je danas u prisustvu više od 100 privrednika iz Hercegovine održana poslovna konferencija koju je organizirala Bosna Bank International (BBI) i njen BBI VIP Business Club s ciljem predstavljanja investicijskih projekata Grada Mostara i Hercegovine na predstojećem 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) koji će se u glavnom gradu BiH održati od 8. do 10. aprila.
“Danas smo ovdje u Mostaru da kroz razgovor sa privrednicima i predstavnicima vlasti pronađemo najbolje načine za privatno-javno partnerstvo i moguće projekte za predstavljanje investitorima. Ova regija ima velike potencijale u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma. Broj turista raste iz godine u godinu i to je ogroman potencijal za ovu regiju. Ove godine u fokusu SBF-a su investitori iz dijaspore, naši uspješni ljudi. Imao sam priliku susresti se mnogim našim ljudima koji žive i rade vani i koji su ostvarili velike rezultate. Jedan od njih je Bosanac koji je kao izbjeglica otišao u Njemačku, a potom u Ameriku gdje je diplomirao na Harvardu i sada je vlasnik kompanije koja na godišnjem nivou prometuje sa više od 700 miliona dolara. Naši ljudi žele uložiti i ovdje u BiH pokrenuti biznis, samo im trebamo ponuditi kvalitetne projekte”, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
On je dodao da je prošle godine, dok je trajao Forum, obavljeno više od 450 poslovnih susreta a BBI banka je oformila poseban tim ekonomskih stručnjaka koji su bh. privrednicima bili na raspolaganju tokom tih pregovora.
“Imamo najave dolaska i investitora iz Kine koji su posebno zainteresovani za zdravstveni turizam, a Mostar i njegova okolica zbog svoje klime i ambijenta su idealni za takve projekte”, kazao je Bukvić.
Radmila Komadina iz Gradske Uprave Mostara govorila je o mogućnostima ulaganja u Grad, dok je Salem Bubalo prezentirao 11 projekata koji će biti predstavljeni na 11. SBF-u.
O razvojnim projektima i perspektivi Hercegovine govorio je Nevzet Sefo iz Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.
Jedna od učesnica današnje konferencije i Sarajevo Business Foruma bila je Kimeta Dilberović iz turističke agencije Kim Travel koja je zahvaljujući SBF-u ostvarila nove poslovne poduhvate.
“Zahvaljujući kontaktima na prošlogodišnjem SBF-u, uspostavljena je saradnja i dolazak turista iz Malezije, Japana i drugih država”, kazala je Dilberović.
Zainteresovani učesnici više detalja o prijavi svojih projekata za investitore i registraciji za 11. Sarajevo Business Forum mogu pronaći na web-stranici: sarajevobusinessforum.com.