SBF: Sarajevo centralno mjesto susreta svjetskih lidera i poslovnih prilika

0
140
Počeo 12. SBF: U Sarajevu više od 2.000 poslovnih lidera iz više od 50 zemalja

Najveći poslovni događaj u regiji, 12. Sarajevo Business Forum, danas je otvorio svoja vrata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj okupio je više od 2.000 poslovnih lidera iz više od 50 zemalja svijeta, uključujući ugledne svjetske biznismene, renomirane investitore, vrhunske stručnjake, ugledne državnike i govornike. Za sve njih ovaj događaj je izvrsna prilika da razmjene svoje ideje, znanja i iskustva, prošire svoju mrežu poslovnih saradnika i povežu se sa novim tržištima.
Sarajevo Business Forum (SBF) organizira Bosna Bank International (BBI) u suradnji sa svojim dioničarima Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom u suradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i brojnim domaćim i inostranim partnerima.
Na ceremoniji otvaranja SBF-a predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović se zahvalio svim partnerima i učesnicima koji su podržali ovaj važni poslovni događaj. Bakalović je izrazio zahvalnost Predsjedništvu BiH za pokroviteljstvo događaju, kao i Ministarstvu privrede KS, koje je po drugi put strateški partner SBF-a. Naglasio je da je Sarajevo Business Forum najznačajniji društveno-odgovorni projekat BBI banke koji ima izuzetan značaj u zajednici.
“Od prethodnog SBF-a, Bosna i Hercegovina je postigla značajan napredak dobijanjem statusa kandidata za pridruživanje EU, što je zasigurno novo poglavlje prema političkoj i ekonomskoj integraciji u EU”, kazao je Bakalović i dodao da Sarajevo Business Forum ima cilj da osnažuje regionalnu saradnju zemalja Balkana kako bi postao atraktivniji stranim investitorima.
Čast da svečano otvori 12. SBF pripao je članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, koji je naglasio važnost ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju koji pruža priliku za razvoj poslovnih veza i investicija.
“BiH i Sarajevo povezuju istoki zapad i postajemo sve važnija destinacija za svjetske investicije. Naš zadatak je da damo punu podršku ovakvim projektima koji povezuju privrednike, ali i države širom regije, Evrope i svijeta”, kazao je Bećirović i pozvao poduzetnike širom svijeta da investiraju u našu zemlju jer je BiH zemlja budućnosti.
Prisutnima se obratio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je naglasio važnost ovakvih događaja za razvoj domaće ekonomije te dao svoju punu podršku organizatorima Foruma.
“SBF i Sarajevo Halal Fair su primjer pozitivne prakse, kreiranja pozitivnog ambijenta za poslovnu saradnju, poslovno uvezivanje iinvesticije. Ohrabren sam što danas na ovom Forumu vidim uspješne ljude iz svijeta biznisa imeđunarodne investitore koji su zainteresirani za naše tržište”, kazao je Nikšić te istakao da naša zemlja ima veliki potencijal za investicije.

Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan

Putem video linka prisutnima se obratio i Olivér Várhelyi, Komesar EU za susjedstvo i proširenje koji je istakao posvećenost EU ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.
“EU je pripremila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj prikupiti 30 milijardi eura. Da bi se plan implementirao, EU se oslanja na Investicioni okvir za Zapadni Balkan, a koji je vodeća regionalna investicijska platforma. Jedna od novosti ove platforme je Garantni fond za Zapadni Balkan koji će se početi razvijati u ovoj godini i od kojeg se očekuje da skupi 20 milijardi eura iz privatnih i javnih izvora”, kazao je Várhelyi i dodao da investicije jesu ključne za privredni razvoj regiona, no zajedničko regionalno tržište je ključno za ekonomski razvoj i kreiranje radnih mjesta.
Među ključnim govornicima na konferenciji su bili državni ministar vanjske trgovine UAE dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, kao iministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Oni su istakli važnost međunarodne saradnje, investicija i razvoja tržišta u regiji.
“Bosna i Hercegovina je za nas izuzetno važna zemlja jer je most između istoka i zapada te ima brojne privredne grane u koje se može investirati. Vjerujemo da možemo ponuditi jedinstvenu platformu za zajedničku suradnju i omogućiti pristup ključnim tržištima”, kazao je dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, državni ministar vanjske trgovine UAE.
Ministar ekonomije Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović je istakao važnost suradnje između državnih institucija i poslovnih lidera, te naglasio da je Forum prilika da se predstavi potencijal Kantona Sarajevo za investicije i privlačenje stranih ulaganja.
Nakon uvodnih govora održana je ceremonija dodijele tradicionalnih nagrada Sarajevo Business Bridge koje su dodijelili direktor SBF-a Dino Selimović i ministar Zlatko Mijatović.

Priznanje Džeki i kompanijama

Naš proslavljeni nogometaš Edin Džeko dobio je priznanje kao brend ambasador i promotor Bosne i Hercegovine.
“Ovo priznanje velika je čast za mene i moju porodicu. Gdje god smo živjeli, bilo u Češkoj, Njemačkoj, Engleskoj ili sada u Italiji, uvijek sam bio veoma ponosan na svoje korijene i spreman pomoći svojoj zemlji na bilo koji način. Zahvaljujem se žiriju i organizatorima SBF-a što su prepoznali moj trud tokom godina na terenu, ali i van njega. Želim svima uspješan forum i nadam se da ću vidjeti mnoge investicije u mojoj domovini BiH u vremenu koje je pred nama”, rekao je Džeko u svom video obraćanju.

Nagradu ‘Posao godine’ koja se dodjeljuje preduzećima koja posluju u regiji jugoistočne Evrope i koja su pokazala značajan rast dobio je STUDEN & CO Holding.
Nagradu ‘Poslodavac godine za mlade’ za iznimnu predanost zapošljavanju, razvoju i zadržavanju mladih talenata dobila je kompanija KLIKA, dok je nagradu ‘Social Impact Award’ ove godine dobila Ženska mentorska mreža / Women’s Mentoring Network za iznimnu predanost u stvaranju pozitivnih promjena u svijetu.
Nagradu za ‘Poslovni potez godine’ dobio je BH Tech Lab BH Telecoma za kreativan i napredan rad i doprinose održivom razvoju.
Prvog dana 12. Sarajevo Business Foruma sudionici će imati priliku čuti zanimljive panele, upoznati se sa najnovijim trendovima u sektorima svojih industrija, te će se raspravljati o načinima na koje se mogu suočiti s izazovima i iskoristiti prilike za stvaranje održive i profitabilne budućnosti. Organizatori su potvrdili učešće više od 2.000 učesnika iz više od 50 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara.
Sarajevo Business Forum organizira BBI banka pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima: JP Autoceste FBiH, Turkish Airlines, Uniqa osiguranje, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Turistička zajednice KS, Bimal, Union Banka, Vijeće stranih investitora i druge institucije.