SBK: Počinje isplata pomoći firmama kojima je bio zabranjen rad

0
526
Vlada SBK traži načine za pomoć privredi zbog posljedica pandemije Covid-19

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je danas odluku o izdvajanju i raspodjeli sredstava za realizaciju programa pomoći privrednim subjektima kojima je naredbama nadležnih organa zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa.
Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima da ovom odlukom započinje isplata pomoći koja će iznositi 50 posto od minimalne plate, odnosno 203 KM po radniku.
“Izdvojit ćemo gotovo pola miliona maraka za one koji su zadovoljili uvjete prvog poziva. To su firme kojima je zabranjen rad i čini mi se da će ih biti više od 800, sa oko 2.200 zaposlenih”, kazao Lendo.
Lendo je naglasio da je u pripremi i poziv za dodjelu sredstava za maj, kao i rebalans budžeta, te je najavio i donošenje ‘korona zakona’, iako on, prije nekoliko dana, nije dobio podršku Vlade SBK.
Vlada je danas razmatrala i informaciju o utjecaju pandemije koronavirusa na stanje u privredi.
“U anketi je sudjelovalo više od 600 firmi i jasno je da je koronavirus značajno utjecao na poslovanje, pogotovo malih preduzeća i zanata koji nemaju značajnu imovinu i kapital koji bi istrpili posljedice epidemije koronavirusa”, kazao je Lendo, prenosi Fena.
Ohrabrujućim je ocijenio podatke iz Porezne uprave koji, kako je rekao, pokazuju da se dio radnika vraća na posao.
“U zadnjih nekoliko dana imamo oko 230 ponovno prijavljenih radnika. Privreda ima laganu aktivnost i vjerujem da će svakim danom biti sve bolje”, kazao je premijer SBK.