SBK: Potpisani ugovori vrijedni više od milion KM

0
171
Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za 16 projekata iznosi 1.120.000 KM

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić posjetio je danas Općinu Kiseljak, gdje se susreo s predstavnicima lokalnih i kantonalnih vlasti iz Srednjobosanskog kantona (SBK).
Tom prilikom su potpisani ugovori kojim su osigurana sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih objekata, zatim za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, kao i zaštitu nacionalnih spomenika na području SBK. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za 16 projekata iznosi 1.120.000 KM.
Od ovih sredstava sufinansirat će se sanacije ulica i puteva, utopljavanje više javnih objekata, sanacija klizišta, regulacija potoka i rijeka, regulacija obale korita rijeke, te obnova nacionalnih spomenika u općinama Busovača, Kiseljak, Gornji Vakuf-Uskoplje, Novi Travnik, Kreševo, Dobretići, Bugojno, Travnik, te objekta Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK.
Ovi ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava, koja su za ovu namjenu osigurana iz Budžeta FBiH za 2023. godinu.
Potpisivanju ugovora prisustvovala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara koja je izrazila očekivanja da će provedba ovih projekata sanirati i poboljšati postojeće stanje, te biti poticaj za ovakve i slične projekte sa nivoa Federacije BiH na području SBK, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.