Set mjera Vlade KS: Pomoć za poslodavce koji nisu otpuštali radnike

0
500
Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koranavirusom. Ovaj program donesen je na osnovu Zakona o ublaživanju negativnih ekonomskih posljedica i ušteda u Kantonu Sarajevo, a kojeg su prije sedam usvojili zastupnici Skupštine KS.
Po riječima, ministra privrede KS Draška Jeličića, Program obuhvata više ekonomskih mjera, koje su podijeljene na direktne, kreditne, te one koje se odnose na rasterećenje privrede.
“Ovim današnjim setom mjera direktno pomažemo poslodavcima i njihovim zaposlenicima da u narednom periodu ostvare poticaje za isplatu dijela plate za mjesec april i maj 2020. godine”, istakao je ministar, prenosi agencija NAP.
Naveo je da je Vlada FBiH svojim ‘korona zakonom’ omogućila svim subjektima, koji ispunjavaju određene uvjete da dobiju poticajna sredstva za plaćanje doprinosa, dok je Kanton Sarajevo napravio set mjera kojima će se dati dio plaće onim poslodavcima koji su ispoštovali zadate uslove, odnosno da nisu otpuštali radnike.
“Na ovaj način će privrednici dobiti stimulaciju, jer smo svjesni činjenice da su tokom proglašenja stanja nesreće izgubili prihode”, rekao je ministar Jeličić.
Potcrtao je kako je obavljeno više konsultacija između Kantona Sarajevo, načelnika općina i gradonačelnika, kako bi i oni uzeli učešće te participirali za firme koje se nalaze u njihovim općinama.
Nijedan subjekt koji nije izmirio porezne obaveze do 29. februara 2020. godine neće se moći prijaviti na javni poziv za isplatu dijela plate za mjesec april, a koji će, kako je najavio ministar biti raspisan naredne sedmice. Nakon obrade podataka iz porezne uprave, bit će objavljen još jedan, posljednji javni poziv i za maj mjesec.
Poručio je kako su predviđena kreditna i grant sredstva usmjerena prema malim privrednicima, tradicionalnim zanatima, a sve u korist poslodavaca koji će ih iskoristiti namjenski na likvidnost.