Sindikat BiH protiv predloženog Zakona o PIO-u FBiH

0
1135
Predstavnici Sindikata nezadovoljni predloženim zakonom o PIO u FBiH

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u kojem se protive usvajanju Prijedloga zakona o penziono-invalidskom osiguranju (PIO) u FBiH i traže njegovo povlačenje iz parlamentarne procedure, te vraćanje na usaglašavanje sa socijalnim partnerima.
“Neprihvatljivo je da se jedan tako značajan zakon usvaja bez prethodne analize njegovog dugoročnog dejstva i posljedica koje će imati na buduće penzionere. Gotovo svi radnici u realnom sektoru danas imaju plaće koje su niže od prosječne na nivou FBiH, tako da ne možemo prihvatiti da se kao osnova za obračun penzije uzima prosječna plaća u Federaciji BiH”, navode sindikalisti u pismu premijeru Novaliću.
S obzirom na to da radnici u tekstilu, metalskoj i hemijskoj industriji, rudari, poljoprivrednici, trgovci i mnogi drugi, naglasili su, rade najteže poslove i da su često primorani ići u prijevremenu penziju, predloženim zakonom će biti kažnjeni po dvije osnove – trajno će im se umanjiti penzija za četiri posto za svaku godinu prijevremenog odlaska u penziju, a s obzirom na iznos primanja koja imaju, neće imati dovoljno bodova da od svog rada ostvare čak ni zagarantovanu penziju.
Iz Sindikata BiH navode jedno od mogućih rješenja da se kao osnov za obračun penzije uzme prosječna plaća u realnom sektoru, što bi bilo i mnogo pravednije i ispravnije.