SIPA zbog zloupotreba uhapsila tri bivša radnika Sberbanke u Sarajevu

0
584
Sberbank BH nakon akcije SIPA-e: Uhapšene smo prijavili Tužilaštvu prije pola godine

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas u sklopu akcije kodnog naziva ‘Bankar’ tri osobe, koje se sumnjiče za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotreba položaja i ovlaštenja, te pranje novca.
Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.
U saopćenju se navodi da je SIPA nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri osobe. Oni se sumnjiče da su kao uposlenici jedne od banaka u BiH u periodu od 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u BiH s ciljem prikrivanja.
Iz SIPA-e navode da su osumnjičeni tako stečen novac ubacivali u platni sistem BiH, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u BiH u iznosu od 1.082.813,79 KM.
Povodom akcije SIPA-e, u saopćenju Sberbank BiH se navodi da je ova banka prije šest mjeseci prijavila tužilaštvu tri bivša zaposlenika zbog zloupotrebe položaja u cilju sticanja lične finansijske koristi, te da te osobe od tada nisu zaposlenici Banke. Kako navode, radi se o bivšem rukovodiocu Sektora za globalna tržišta, kao i njegovim saradnicima.
Sberbank BH pozdravila je poduzete aktivnosti nadležnih policijskih tijela i vjeruje u bh. pravosuđe.
Sberbank BH dalje navodi da ni jedan klijent banke nije oštećen usljed navedene zloupotrebe, niti je kontinuitet poslovanja bio doveden u pitanje u bilo kojem momentu.