Skočibušić: Od ponedjeljka distribucija 115.370 doza vakcina u FBiH

0
404
Siniša Skočibušić kazao da je u ovoj sedmici u FBiH distribuirano 57.994 doze vakcina

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić izjavio je danas nakon sjednice Vlade FBiH da je u ovoj sedmici u Federaciji BiH distribuirano 57.994 doze vakcina i dodao da će od ponedjeljka biti distribuirano još 115.370 doza vakcina protiv koronavirusa.
Da bi se ostvario kolektivni imunitet ističe da je potrebno da se svi građani vakcinišu jer će na osnovu toga biti manji broj umrlih i građana koji moraju ići u bolnice.
Skočibušić je najavio da će u ponedjeljak biti održan sastanak Odbora za koordinaciju plana vakcinisanja FBiH na kojem će razgovarati i o otvaranju vakcinisanja prema društvenim grupama koje bi sada trebale ući u plan vakcinisanja, ali i svih pojedinaca koji se žele vakcinisati i kojima će sada biti dostupnije vakcine.
Osvrnuo se na činjenicu da brojke zaraženih korona virusom blago rastu u Federaciji, kao i susjednim zemljama, tako da je, kako ističe, za očekivati da će četvrti val pandemije zahvatiti i Federaciju BiH. Poručuje da je vakcinacija najučinkovitija mjera za ublažavanje četvrtog vala.
“Do sada su provedene mjere koje se tiču osiguranja vakcinacije, distribucije i poticanja stanovništva na vakcinaciju. Važno je pokušati potaknuti naše građanstvo u narednom razdoblju kada ćemo imati veću količinu vakcina da se svi odazovu. Posebno je važno da se vakcinaciji odazovu građani stariji od 60 godina s obzirom na to da je smrtnost u Federaciji najviša kod starije populacije”, zaključio je Skočibušić.