Škoda u Ženevi premijerno izlaže SUV model Kamiq

0
1070
Kamiq je dugačak 424 cm i bazira se na Volkswagenovoj MQB A0 platformi

Škodin novi SUV model, nazvan Kamiq, svjetsku premijeru imat će na Sajmu automobila u Ženevi (5.-17. mart).
To je treći Škodin SUV na evropskom tržištu. Riječ Kamiq dolazi iz jezika Inuita, naroda koji naseljava sjevernu Kanadu i Grenland, a opisuje nešto što se savršeno uklapa i odgovara svakoj situaciji.
Inače, Škoda naziv Kamiq već koristi za svoj manji SUV na kineskom tržištu, mada se u odnosu na taj model Kamiq za evropsko tržište značajno dizajnerski razlikuje i bit će u klasi sa Peugeotom 2008, Renault Capturom, Seat Aronom…
Škoda navodi da Kamiq kombinuje agilnost i upravljanje karakteristično za kompaktni automobil sa tradicionalnim prednostima SUV modela – viša pozicija sjedenja, bolja preglednost, lakši ulazak i izlazak iz automobila, i viši klirens.

Kamiq je prvi Škodin model koji ima dinamičke indikatore na prednjem i zadnjem dijelu

Kamiq je dugačak 424 cm i bazira se na Volkswagenovoj MQB A0 platformi, a nudi nove sisteme asistencije i ima mnoštvo ‘Simply Clever’ rješenja koja krase modele brenda, baš kao i prostranost.
U prednjem dijelu, novi Kamiq krasi široka, uspravna rešetka hladnjaka, koji dolazi sa duplom lajsnom. Prednji spojler srebrne boje naglašava off-road izgled modela. Pored toga, Kamiq je prvi Škodin model koji ima dinamičke indikatore na prednjem i zadnjem dijelu. Prednja svetla sa kristalnim efektima i LED farovima daju poseban efekat. Tu su i novi detalji, uključujući i podijeljenu sijalicu sa dnevnim svjetlima.
Visoko postavljena hauba izgleda atraktivno, veliki točkovi (do 18 inča) i difuzor naglašavaju privlačnost Kamiq modela. I zadnje linije daju atraktivnost dizajnu. Kamiq je prvi SUV u Evropi koji nosi Škoda natpis na sredini vrata prtljažnika umjesto poznatog Škodinog loga.

Unutrašnjost Kamiqa karakteriše novi koncept enterijera predstavljen u studiji Vision RS

Kamiq je drugi model češkog brenda koji se odlikuje novim konceptom enterijera. Unutrašnjost Kamiqa karakteriše novi koncept enterijera predstavljen po prvi put u studiji Vision RS. Sa opcionim Virtual Cockpit-om, koji ima jedan od najvećih ekrana u segmentu od 10,25″, Škoda nudi još jednu digitalnu novinu u modelu Kamiq, uključujući i redizajniranu instrument tablu.
Ambijentalno osvjetljenje, dostupno u boji bakra, crvenoj ili beloj, takođe doprinosi osjećaju prijatne atmosfere. Za dodatnu udobnost, Kamiq nudi opciono grijanje vjetrobranskog stakla, zadnjih sjedišta i volana.
Izgrađen na modularnoj transverzalnoj matrici (MQB), Kamiq nudi dosta prostora u unutrašnjosti. Sa međuosovinskim rastojanjem od 2.651 mm, Kamiq nudi dosta prostora (73 mm) za noge na zadnjem sjedištu. Zapremina prtljažnika iznosi 400 litara i povećava se do 1.395 litara sa preklopnim naslonom zadnjeg sjedišta.
U gami motora će se naći 1,0 litarski trocilindarski turbo benzinac sa 115 KS, zatim 1,5 litarski četvorocilindarski benzinski motor sa 150 KS, kao i 1,6 L četvorocilindarski turbo dizel sa 115 KS. Kupcima će se nuditi i verzija sa pogonom na plin, a tu je i opcioni DSG mjenjač. Pogon je samo na prednje točkove.
Škoda za sada nije navela cijene za novi SUV model Kamiq.