Slobodna zona Vogošća izvezla 100 posto proizvedene robe

0
331
Uspješan rad slobodnih zona na prostoru Federacije BiH

Vlada FBiH usvojila je informaciju Ministarstva trgovine o prošlogodišnjem poslovanju slobodnih zona u Federaciji BiH. Na području Federacije BiH su aktivne četiri slobodne zone: Holc d.o.o. Puračić, Vogošća d.o.o. Vogošća, Visoko d.o.o. Visoko i Hercegovina d.o.o. Mostar.
Najbolje rezultate sa aspekta ostvarenog izvoza u odnosu na vrijednost proizvedene robe ostvarila je slobodna zona Vogošća, koja je izvezla 100 posto proizvedene robe. Druga po rezultatu je Holc sa ostvarenih 99,10 posto izvoza, treća Visoko (94,98 posto), a slobodna zona Hercegovina je ostvarila 57,27 posto izvoza u odnosu na ukupno proizvedenu robu.
Sve ove četiri slobodne zone zadovoljavaju uslove ekonomske opravdanosti poslovanja u skladu sa zakonima o slobodnim zonama u BiH i FBiH, te kod svih vrijednost izvezenih roba prelazi 50 posto ukupne vrijednosti proizvedenih.
Osnovni ciljevi osnivanja slobodnih zona su privlačenje direktnih stranih ulaganja, te upošljavanje novih radnika. U skladu sa zakonom, u slobodnoj zoni mogu se obavljati sve industrijske, trgovinske i uslužne djelatnosti kojima se ne ugrožavaju okoliš, zdravlje ljudi, materijalna dobra i sigurnost zemlje. Glavna karakteristika slobodnih zona su posebni carinski i porezni tretmani propisani zakonima o carinskoj politici, slobodnim zonama i o PDV-u. S obzirom da je slobodna zona dio carinske teritorije BiH, nadzire je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.