Službeno najavljena Facebookova kriptovaluta Libra

0
932
Libra će biti lansirana u prvoj polovini 2020. godine

Facebook je danas i službeno otkrio svoje planove za vlastitu kriptovalutu. Iako se govorilo da bi se ona mogla zvati GlobalCoin, u Facebooku su se odlučili za ime Libra. S ovom će digitalnom valutom direktno biti povezan i digitalni novčanik imena Calibra, koji će moći biti integriran u aplikacije kao što su Messenger i WhatsApp, te u samu društvenu mrežu.
Facebook svoju kriptovalutu predstavlja kao stablecoin vezan uz američki dolar koji će olakšati digitalna plaćanja u svijetu – primarno onima koji koriste neku od njihovih aplikacija a ne posluju s bankama i nemaju kreditnu ili debitnu karticu. Kriptovalutu Libra moći će se kupovati za novac bilo gdje u svijetu, a plaćanja njome će se obavljati brzo i sigurno putem mobilnih telefona.
Kontrolu nad Librom imat će posebna organizacija u kojoj će članovi biti investitori u ovaj projekt. Neki od njih su Uber, Visa, Mastercard, PayPal, Andreessen Horowitz, Coinbase, Booking, eBay i drugi.
Libra će biti zasnovana na blockchainu koji će garantovati sigurnost i brzinu transakcija, dok će ulagački kapital u rezervi garantovati njezinu stabilnost – što bi trebalo privući velik broj korisnika. Libra već sada ima i svoj unicode znak, tri valovite horizontalne linije (≋) koji će koristiti za raspoznavanje i označavanje vrijednosti.
Kad je riječ o tačnoj početnoj vrijednosti ove valute, ona bi trebala biti negdje na nivou jednog dolara, eura ili funte, kako bi bila vrijednošću bliska prosječnom korisniku. No, tačna vrijednost Libre za sada nije dogovorena.
Transakcije putem Calibre sistema plaćanja trebale bi također biti vrlo jeftine, a troškovi transparentni. Plan je da sistem funkcionira bilo gdje u svijetu, i to što je prije moguće, prenosi Bug.hr. Lansiranje sistema plaćanja i pripadajuće kriptovalute najavljeno je za prvu polovinu 2020. godine.