S&P potvrdila ‘A’ kreditni rejting Grupe Triglav, srednjoročna prognoza stabilna

Profil finansijskog rizika Grupe Triglav je ocjenjen kao stabilan

0
1071
Rezultati Triglava lani bili pod uticajem jednokratnih događaja, ove godine očekuje se normalizacija poslovanja

Bonitetna agencija S&P Global Ratings je Grupi Triglav, a time i njenom matičnom društvu Zavarovalnici Triglav te kćerinskom društvu Pozavarovalnici Triglav Re potvrdila dugoročnu kreditno bonitetnu ocjenu te bonitetnu ocjenu finansijske moći ‘A’. Bonitetna ocjena ima stabilnu srednjoročnu prognozu.
Bonitetna agencija je u izvještaju (8. septembar) ocjenila poslovanje Grupe Triglav kao stabilno uzimajući u obzir poboljšanje situacije na tržištu Slovenije kao i snažnu konkurentsku poziciju Grupe Triglav u Sloveniji i regionu. Profil finansijskog rizika Grupe Triglav je ocjenjen kao stabilan.
Prema izvještaju agencije, Grupa Triglav ima raznovrsan portfolio kao i adekvatnost kapitala koji je ocjenjen kao stabilan. Dodatno, agencija u izvještaju navodi da Grupa ima obezbjeđenu odgovarajuću zaštitu u vidu reosiguranja.
Bonitetna agencija je istakla značajne prednosti Grupe koji proizlaze iz dosljednosti strateških usmjerenja Grupe Triglav. Naglasak na profitabilnosti i sigurnosti poslovanja iz prethodnog strateškog perioda očuvan je u novom strateškom periodu, dok poslovanje Grupe ostaje fokusirano na dva poslovna stuba koji podrazumjevaju osiguranje i upravljanje imovinom.
Agencija je izrazila i pozitivno mišljenje u pogledu novih, razvojno orjentisanih elemenataGrupe koji uključuju digitalizaciju, integrisano upravljanje klijentima, te razvoj novih proizvoda i prodajnih kanala.
Ocjena boniteta ‘A’ isključivo je ocjena samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadrži nikakvo povećanje koje bi bilo posljedica povezanosti Grupe sa državom. Stabilna srednjoročna prognoza kreditnog rejtinga odražava očekivanja S&PGR da će Triglav grupa i dalje uspješno sprovoditi planiranu strategiju i očuvati jako visoki nivo adekvatnosti kapitala u naredne dvije godine, saopćeno je iz Triglava.