S&P povećao rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu

0
429
S&P je već druga agencija, nakon Fitcha, koja je povećala rejting Hrvatske

Agencija Standard & Poors povećala je u četvrtak dugoročni i kratkoročni rejting Hrvatske na ‘BBB+/A-2’, uz stabilne izglede, jer će Hrvatska imati koristi od ulaska u euro područje i jer će ekonomija i dalje stabilno rasti.
S&P je već druga agencija, nakon Fitcha u srijedu, koja je povećala rejting Hrvatske, nakon što je u utorak Vijeće EU-a službeno potvrdilo ulazak Hrvatske u euro područje od početka iduće godine, prenosi Hina.
U ocjeni S&P-a navodi se da stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će rast hrvatske ekonomije ostati stabilan u iduće dvije godine, unatoč rastu inflacije i ekonomskim posljedicama sukoba u Ukrajini.
Ističe se kako bi rejting mogao biti dodatno povećan, ako bi se ekonomski rast ubrzao iznad očekivanja. U tom slučaju, S&P očekuje fiskalnu konsolidaciju i smanjenje neto duga opće države iznad trenutnih projekcija.
S druge strane, rejting bi mogao biti smanjen, ako dođe do znatnog slabljenja fiskalne pozicije i slabijeg ekonomskog rasta nego što se očekuje. Do takvog slabljenja moglo bi doći, ako bi produljeni sukob u Ukrajini proizveo sve teže panevropske ekonomske posljedice ili ako bi nagli prekid evropske opskrbe energijom pojačao recesijske tendencije na cijelom kontinentu, navodi se u ocjeni.
Dodaje se da trendovi neto iseljavanja i starenje stanovništva također predstavljaju dugoročni rizik za rast i javne financije Hrvatske.