Sparkasse Bank: Likvidnost i sigurnost depozita nisu upitni

0
686
Sparkasse banka je doprinijela sveukupnom uspjehu regionalnog GEFF programa

Epidemiološka situacija u BiH efektuira banke na operativnom nivou – ograničava im mogućnost pružanja usluga, dolazi do određenog odliva likvidnosti jer građani pojačano troše na nabavku zaliha, i svakako može uticati na kreditiranje u nekoj kratkoročnoj perspektivi.
Banke su dio ekonomskog sistema, i naravno da će osjetiti sve negativne efekte jedne ovakve situacije. Međutim, ako govorimo o stabilnosti i sigurnosti bankarskog sektora, oni nisu upitni. Sve nadležne institucije u svojim izvještajima potvrđuju da je sektor likvidan i da dobro funkcioniše, kako je to bio slučaj u svim prethodnim godinama.
Također, banke aktivno učestvuju u dijalogu sa regulatorom i upravo rade na razradi načina implementacije privremenih mjera koje su propisale entitetske Agencije za bankarstvo sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih COVID 19 epidemijom.
Dakle, imaju i spremnost i kapacitete da budu dio pozitivnih rješenja za privredu i svoje klijente i u ovim uslovima.
“Sparkasse Bank uspješno iznosi sve operativne izazove ove situacije – radimo po dobro definisanom planu za ovakve scenarije i nastavljamo pružati usluge svojim klijentima. Pri tome, provodimo sve preventivne mjere za zaštitu zdravlja naših uposlenika i klijenata, i to nam je osnovni prioritet.
Režim rada poslovnica prilagođavamo razvoju situacije – mogu se desiti dodatna kraćenja radnog vremena ili zatvaranja određenih poslovnica, ali banka je dostupna svojim klijentima. Naše usluge će im biti obezbijeđene na svim lokacijama gdje to bude moguće. Mreža bankomata širom BiH se nastavlja puniti novcem, čime su sredstva na tekućim računima našim klijentima na raspolaganju 24/7“, saopćeno je iz Sparkasse Bank.
Banka ima dovoljan nivo likvidnosti za nesmetano redovno poslovanje, uključujući isplatu depozita klijentima prema njihovim potrebama, i u svakom momentu.
Kao članica snažne austrijske grupacije, i jedna od najstabilnijih banaka na tržištu, Sparkasse Bank ima sve pretpostavke da obezbijedi finansijsku sigurnost svojih depozitara i u ovakvim uslovima.