Sparkasse Bank podržava promociju domaćeg poduzetništva i zdravih životnih navika u Srebrenici

0
70
Kroz pomenuti projekt djeca i mladi će učiti o tome koliko su važne zdrave životne navike

Sparkasse bank, u saradnji sa svojom austrijskom matičnom grupacijom Steiermaerkische Sparkasse, podržala je projekat #vjerujuzajednicu Udruženja ‘Kuća dobrih tonova‘ koji za cilj ima promociju domaćeg poduzetništva te zdravih životnih navika u srebreničkom kraju.
Kroz pomenuti projekt djeca i mladi će učiti o tome koliko su važne zdrave životne navike, a o kvalitetnim prehrambenim navikama educirat će se kod kuharice ‘Kuće dobrih tonova’ i nutricioniste, koji će zajedno s njima i njihovim roditeljima, identificirati lokalne uzgajivače organskog voća i povrća, nabavljati namirnice od njih te ih prerađivati u kuhinji. Tako će djeca i mladi za svakodnevni topli obrok na pauzi između aktivnosti imati jela s jelovnika u čijem su kreiranju direktno učestvovali.
‘Kuća dobrih tonova’ je mjesto u kojem djeca i mladi iz regije Srebrenica svakodnevno imaju pristup kvalitetnim programima iz oblasti muzike, edukacije, community engagementa, lifestylea, volonterizma, filma i književnosti.
Smještena je u Srebrenici, u kojoj lokalni poljoprivrednici proizvode velike količine voća i povrća, koje se nažalost bez obzira na odličan kvalitet, ne mogu prodati na tržištu i svakodnevno propadaju.
U ‘Kući dobrih tonova’ su prepoznali ovaj momenat i odlučili pokrenuti navedeni projekt koji predstavlja priliku mladima da razviju, a zatim i promoviraju zdrave životne navike, prethodno se educirajući o zdravoj prehrani i pripremi zdravih obroka koje će svakodnevno imati na jelovniku.
Sirovine za pripremu tih obroka nabavljat će se upravo od lokalnih poljoprivrednika iz Srebrenice, Konjević Polja, Bratunca, Vlasenice i to sa ciljem da se maksimalno iskoristi hrana koju proizvode, čime se zaokružuje cijela priča.
Imajući u vidu njegovu svrsishodnost i značaj, u Sparkasse banci su istakli zadovoljstvo što će biti dio ovog projekta koji educira djecu i mlade, promovira hrabre i vrijedne ljude koji su odlučili ostati na svojim imanjima i živjeti od njih, te podstiče druženje, upoznavanje i stvaranje opšteg društvenog dobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here