Premijer Forto otvorio Ekonomski forum BiH: Sprovodimo novi model ulaganja u održive projekte, privredu će spasiti zelena tranzicija

0
295
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto otvorio Ekonomski forum BiH

Vlada Kantona Sarajevo uradila je mnogo kako bi započela procese vezane za probleme građana po pitanju okoliša, neriješenog odlaganja otpada, lošeg kvaliteta zraka, saobraćajne zagušenosti, prljavih rijeka…rekao je danas premijer KS Edin Forto na Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine 2022, koji se održava na Ilidži.
Ovaj eminentni skup, koji okuplja učesnike iz BiH i svijeta premijer Forto je otvorio s dekanesom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasminom Selimović i predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem.
Govoreći u kontekstu fokusa ovog Foruma, a to su ciljevi samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena s posebnim uklonom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je BiH i zapadni Balkan, premijer Forto podsjetio da je usvojeni strateški dokument Zeleni akcioni plan, u kojem su navedeni projekti koji bi trebali biti finansirani u narednom periodu.
“Kada bi se svi sproveli, to bi bilo više od milijardu KM ulaganja. Između ostalog, to su nova tehnologija kojom bi reciklirali i odlagali otpad, potpuna zamjena sistema javnog prevoza, potpuni prelazak sa čvrstih goriva na prihvatljive izvore energije….”, naveo je Forto.
Kako je dodao, u Kantonu Sarajevo, ali i ostatku BiH postoji izazov podizanja svijesti o potrebi ulaganja u ove projekte koji su skupi.
“Javnost, posebno nestručna, ne razumije da se svaka investicija gleda na pet, 10, 15 … godina i da nisu skupe kada se razvije životni vijek projekta. Odgovorno tvrdim da je trolejbus koji košta 500.000 eura jeftiniji od doniranog starog 40 godina. To je ono što mi kao Vlada pokušavamo nametnuti kao paradigmu razmišljanja kako i na koji način ulagati u održive projekte u Kantonu Sarajevo. Promjena svijesti da je dugoročno ulaganje u ovakve vrste projekata je jedino što će nas izvući. Tranzicija koja nas očekuje u energetskom sektoru će biti bolna, ali što prije prepoznamo potebu, prije ćemo napraviti iskorak”, jazao je Forto.

Kao model ulaganja u javni prevoz naveo je ulaganje u saobraćaj na električni pogon, pa je u tom kontekstu pomenuo širenje tramvajske mreže do Hrasnice i planirano širenje trolejbuske mreže. Zaduživanje u ovakve projekte, kako je dodao obraćajući se učesnicima skupa, će u srednjem roku donijeti izuzetan povrat, a dugoročno zelenu tranziciju koja će spasiti privredu BiH.
Govoreći o inflaciji koja se dešava i u BiH, Forto je naveo da Vlada KS intenzivno radi na subvencijama.
“Posebno smo ciljali na mlade porodice, subvencije za vrtiće, naknade za porodice sa troje i više djece, naknade za porodilje, podršku boračkoj populaciji, povećanje svih socijalnih naknada”, zaključio je premijer Forto.
Među učesnicima Foruma danas su bili i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministar privrede KS Adnan Delić i ministar finansija Davor Čičić.