Zastupnički dom FBiH usvojio rebalans budžeta za 2017.

0
1180
Većina sredstava planirana je u cilju obrazovanja - 30,66 posto

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je rebalans budžeta Federacije BiH za 2017. godinu u iznosu od 2.694.426.725 KM koji je za 50,2 miliona KM niži u odnosu na usvojeni ovogodišnji budžet. Kako se očekuje, ovu odluku o rebalansu budžeta usvojit će i Dom naroda Parlamenta FBiH na sutrašnjoj vaanrednoj sjednici.
Suštinski razlog za izmjene budžeta su (neplanirani) prihodi po osnovi sredstava iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od 72,5 miliona dolara. Vlada je odlučila da sredstva iz klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM budu usmjerena za unaprjeđenje cestovne infrastrukture, dio sredstava u iznosu od 7,7 miliona KM namijenjen je za izmirenje obaveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivrednicima.
Rebalansom su također planirana sredstva od GSM licence koja će u narednom periodu biti uplaćena u budžet FBiH od Vijeća ministara u iznosu od ukupno oko 4,5 miliona KM, a koja su namjenjena za izgradnju magistralnih i lokalnih cesta.
Federalna vlada je rebalansom planirala dodatnih 7,5 miliona KM za izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću iz namjenskih sredstava putničke avio takse.