Sparkasse Banka održala promociju Zbornika odabranih radova iz ekonomije i bankarstva

Finale nagrade 'Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva'

0
385
Sparkasse Banka je upriličila promociju Zbornika radova nominovanih za nagradu 'Zlatno S '

Sparkasse Banka je u svom sarajevskom sjedištu upriličila promociju Zbornika odabranih radova nominovanih za nagradu ‘Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva’.
Promocija knjige predstavlja završetak prvog ciklusa nagrade koju je Sparkasse Banka uspostavila u 2022. godini, i to u partnerstvu sa pet vodećih ekonomskih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Zenici i Sveučilišta u Mostaru.
Zvanicama iz ključnih institucija iz finansijskog sektora, partnerskih kompanija banke i medijima, zaključke svojih radova su prezentirali dobitnici nagrade ‘Zlatno S’ za 2022. godinu Zvonimir Miletić, mag. oec iz Mostara na temu ‘Potencijal razvoja mirovinskih fondova kapitalizirane štednje u Bosni i Hercegovini’ i Tea Mioković-Polić, doc. dr. iz Sarajeva na temu ‘Unapređenje performansi primjenom integrisanog upravljanja rizicima: finansijski sektor Bosne i Hercegovine’.
Osim pobjedničkih radova, u Zborniku su objavljeni i radovi koje je stručna Komisija izdvojila po kvaliteti i relevantnosti tema: ‘Finansijska pismenost srednjoškolaca na području Unsko- sanskog kantona’ autorice Irnese Kujundžić, Bsc iz Bihaća; ‘Brza procjena bruto domaćeg proizvoda u realnom sektoru’ autora Antonia Musa, univ. spec. oec. iz Mostara i ‘Makroekonomski i mikroekonomski modeli restrukturiranja neperformansnih zajmova (NPLs-a)’ autora Almira Bajrića, bacc. oec. iz Tuzle.

Predstavnici stručnog žirija i Sparkasse Bank

Evaluaciju i selekciju pristiglih radova vršila je Komisija sastavljena od renomiranih članova akademske zajednice: prof. dr.sc. Željko Šain; prof. dr.sc. Meldina Kokorović-Jukan; prof. dr.sc. Igor Živko; prof. dr.sc. Dejan Mikerević i prof. dr.sc. Dženan Kulović.
Predsjednik Uprave Sparkasse Bank dr.sc. Amir Softić je na promociji knjige istakao strateško opredjeljenje Banke da i kroz ovakve programe doprinese ambijentu u kojem će se promišljati i istraživati rješenja za ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine. Prof. dr.sc. Željko Šain, predsjednik stručne Komisije za ocjenu radova, istakao je značaj konstruktivne sinergije akademske i bankarske zajednice koje ovaj program kreira, naglasio bitnost tema koje su predstavljene u Zborniku radova te čestitao njihovim autorima.
Cilj Sparkasse Banke je da ovu nagradu pretvori u tradicionalno, godišnje mjesto susreta akademske zajednice, finanisijskog i realnog sektora, te promocije dobrih stručnih, istraživačkih i naučnih rješenja iz oblasti ekonomije i bankarstva. Objava javnog poziva za apliciranje radova za ciklus nagrade u 2023. godini se može očekivati u periodu april-maj, uz intenciju banke da nagradu obogati saradnjom sa dodatnim ekonomskim fakultetima iz BiH.
Za nagradu se mogu nominirati visoko stručni radovi koji nude empirijska, istraživačka ili analitička potkrijepljena rješenja za izazove ili bolje iskorištavanje potencijala ekonomije i bankarstva u BiH. Aplicirati mogu članovi akademske zajednice, magistranti ili doktoranti ekonomskih fakulteta, menadžeri kompanija iz realnog i javnog sektora te stručnjaci, analitičari i istraživači iz ovih oblasti.
Aktuelne informacije o nagradi ‘Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva’ se mogu pronaći na web stranici Sparkasse Banke na ovom linku.