Sparkasse banka proglasila dobitnike nagrade Zlatno S

0
174
Predstavnici Sparkasse banke, prof Šain (D) i nagrađeni Miletić i Mioković-Polić

Sparkasse banka je proglasila dobitnike nagrade ‘Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva’.
Stručna komisija sastavljena od renomiranih članova akademske zajednice sa vodećih Ekonomskih fakulteta u BiH, evaluirala je pristigle radove na ovom konkursu i kao pobjednički rangirala rad ‘Potencijal razvoja mirovinskih fondova kapitalizirane štednje u Bosni i Hercegovini’, autora Zvonimira Miletića, mag. oec iz Mostara. Dodatno, banka će u ovom programu podržati i dalji rad na istraživanju autorice Tee Mioković-Polić, dr. sc iz Sarajeva na temi: ‘Unapređenje performansi primjenom integrisanog upravljanja rizicima: finansijski sektor Bosne i Hercegovine’.
Sparkasse banka je u saradnji s pet vodećih Ekonomskih fakulteta, Univerzitetom u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banja Luci i Sveučilištem u Mostaru, u BiH uspostavila nagradu ‘Zlatno S za najbolji rad iz oblasti ekonomije i bankarstva’. Nagrada se dodjeljuje za visoko stručne radove koji nude empirijska, istraživačka ili analitička potkrijepljena rješenja za izazove ili bolje iskorištavanje potencijala ekonomije i bankarstva u BiH.
Članovi akademske zajednice, magistranti ili doktoranti ekonomskih fakulteta, menadžeri kompanija iz realnog i javnog sektora te stručnjaci, analitičari i istraživači iz oblasti ekonomije imali su priliku da aplicirati za ovu prestižnu nagradu.
Pobjednički radovi odabrani su od strane stručne komisije, koja je sastavljena od profesora sa pet navedenih fakulteta: prof. dr. sc. Dejan Mikerević, prof. dr. sc. Igor Živko, prof. dr. sc. Željko Šain, prof. dr. sc. Meldina Kokorović Jukan i prof. dr. sc. Dženan Kulović.
Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank je naglasio da ovaj projekat proističe iz strateške orjentacije banke da doprinese ambijentu u kojem će se promišljati i istraživati rješenja za ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine. “Danas su više nego ikada, potrebna nova rješenja koja se temelje na relevantnim istraživanjima i analizama. Samo strukturirana sinergija i razumijevanje između realnog sektora, finansijskog tržišta i akademske zajednice mogu proizvesti takva rješenja. Projekat ‘Nagrada Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva’ Sparkasse banke predstavlja odgovor na tu potrebu i cilj nam je da on postane godišnje mjesto susreta struke i nauke. Mjesto na kojem ćemo kritički razmatrati, istraživati i nuditi nova empirijska i praktična rješenja za ekonomski prosperitet BiH”, izjavio je Softić.
On se zahvalio partnerima, vodećim ekonomskim fakultetima iz cijele BiH i stručnoj komisiji uvaženih profesora, koji daju kredibilnost i kvalitet ovom projektu.
“Hvala svima koji su nominirali svoje radove u ovom ciklusu, čestitamo dobitnicima programa na sjajnim radovima i rješenjima koje su nam prezentirali i pozivamo studente, stručnjake, naučnike i istraživače da nam se pridruže u novom ciklusu nagrade 2023. godine”, kazao je Softić.
Pored dva nagrađena rada još desetina radova je pristiglo na adresu komisije, a pet najboljih će biti objavljeno u Zborniku radova koji će biti promoviran početkom 2023. godine. Uvod u drugi ciklus Nagrade Zlatno S bit će stručni okrugli stol koji će Sparkasse Banka organizirati u drugom kvartalu 2023. godine.