Standard&Poor’s potvrdio kreditni rejting BiH

Kreditni rejting BiH mogao bi biti smanjen ukoliko u narednom periodu ne bi bilo predviđene tranše MMF-a, pa bi došlo do potrebe za finansiranjem izvana i do pritiska nelikvidnosti na nivou oba entiteta u narednih 12 mjeseci

0
2662
Dodik traži da CBBiH smanji obaveznu stopu rezervi banaka kako bi 2,5 mlrd KM usmjerili privredi

Međunarodna agencija Standard and Poor’s (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.
Rejting se bazira na činjenici da je fiskalni deficit održiv, uprkos kašnjenju nastavka Proširenog programa (Extended Fund Facility – EFF)koji je odobren prošle godine od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da ekonomija zemlje ima umjeren rast, a koji pozitivno utiču na fiskalne prihode, navode analitičari agencije Standard and Poor’s u obrazloženju.
Stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara ove agencije da će vlada biti u mogućnosti pokriti finansiranje budžetskih potreba na domaćem tržištu kapitala i da će se u narednih 12 mjeseci usmjeriti na ispunjavanje uslova iz Proširenog programa(EFF aranžmana) s MMF-om. Vanjski dug je ocijenjen kao relativno nizak i pod povoljnim uslovima kreditiranja.
Kreditni rejting BiH mogao bi biti smanjen ukoliko u narednom periodu ne bi bilo predviđene tranše MMF-a, pa bi došlo do potrebe za finansiranjem izvana i do pritiska nelikvidnosti na nivou oba entiteta u narednih 12 mjeseci.
Agencija Standard and Poor’s je ustanovila da je BiH opredijeljena očuvanju nezavisnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i stabilnosti monetarne politike po principima valutnog odbora pod kojim se podrazumijeva puna pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama centralne banke, saopćeno je iz CBBiH.