Standard&Poor’s potvrdio kreditni rejting BiH

Kreditni rejting BiH mogao bi biti smanjen ukoliko u narednom periodu ne bi bilo predviđene tranše MMF-a, pa bi došlo do potrebe za finansiranjem izvana i do pritiska nelikvidnosti na nivou oba entiteta u narednih 12 mjeseci

0
2382
Dodik traži da CBBiH smanji obaveznu stopu rezervi banaka kako bi 2,5 mlrd KM usmjerili privredi

Međunarodna agencija Standard and Poor’s (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.
Rejting se bazira na činjenici da je fiskalni deficit održiv, uprkos kašnjenju nastavka Proširenog programa (Extended Fund Facility – EFF)koji je odobren prošle godine od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da ekonomija zemlje ima umjeren rast, a koji pozitivno utiču na fiskalne prihode, navode analitičari agencije Standard and Poor’s u obrazloženju.
Stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara ove agencije da će vlada biti u mogućnosti pokriti finansiranje budžetskih potreba na domaćem tržištu kapitala i da će se u narednih 12 mjeseci usmjeriti na ispunjavanje uslova iz Proširenog programa(EFF aranžmana) s MMF-om. Vanjski dug je ocijenjen kao relativno nizak i pod povoljnim uslovima kreditiranja.
Kreditni rejting BiH mogao bi biti smanjen ukoliko u narednom periodu ne bi bilo predviđene tranše MMF-a, pa bi došlo do potrebe za finansiranjem izvana i do pritiska nelikvidnosti na nivou oba entiteta u narednih 12 mjeseci.
Agencija Standard and Poor’s je ustanovila da je BiH opredijeljena očuvanju nezavisnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i stabilnosti monetarne politike po principima valutnog odbora pod kojim se podrazumijeva puna pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama centralne banke, saopćeno je iz CBBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here