Stateško partnerstvo SEE Link-a i Raiffeisen banke

RBI's Group Securities Services Operations Center će pružiti infrastrukturu za post-trade aktivnosti za trgovanje na SEE Link platformi

0
1208
Veliki problemi na svjetskim berzama zbog ratnih dešavanja u Ukrajini

SEE Link, zajednička platforma za trgovanje sedam berzi Jugoistočne Evrope (Sarajevska, Bugarska, Beogradska, Banjalučka, Zagrebačka, Makedonska i Ljubljanska berza) namjerava da primjeni inovativno rješenje za saldiranje prekograničnih transakcija koje je razvijeno od strane Raiffeisen Bank International (RBI) iz Beča.
Predstavnici berzi osnivača SEE Link platforme i kompanije SEE Link su u vezi sa tim u Beču potpisali Memorandum o razumijevanju sa RBI.
“RBI je vrlo zainteresirana da vidi rastuću aktivnost na berzama u Jugoistočnoj Evropi i stoga smo pozdravili kreiranje SEE Linka 2014. godine. Zadovoljstvo nam je da ovoj platformi obezbjedimo naše rješenje za saldiranje. Članovi berzi učesnica će u budućnosti biti u mogućnosti da trguju i saldiraju transakcije koje su izvršene na SEE Linku. Takođe, našim međunarodnim klijentima će biti olakšan pristup ovim tržištima kroz GSS Operativni centar”, pojasnio je Attila Szalay-Berzeviczy, direktor RBI GSS.
RBI GSS Operativni centar će imati ulogu platforme za saldiranje transakcija koje su izvršene na SEE Link platformi. RBI je jedna od vodećih kastodi banaka u Centralnoj i Istočnoj Evropi i već je povezan sa deset centralnih registara u deset država regiona, kako bi klijentima bio omogućen lakši pristup ovim tržištima. Ovo jedinstveno rješenje omogućava SEE Linku da prevaziđe probleme saldiranja koji su uzrokovani različitim valutama i regulativom u zemljama učesnicama projekta.
SEE Link platforma, finansijski podržana od strane EBRD, predstavlja elektronski sistem za rutiranje naloga. Povezivanje regionalnih berzi u formi rutiranja naloga je inicijalni korak u regionalnoj integraciji tržišta kapitala. Takođe, olakšavanje pristupa tržištima i poboljšanje efikasnosti su ključni za unaprijeđenje baze investitora. Inicijativu berzi članica SEE Link projekta i RBI vidimo kao važan korak ka unaprijeđenju prekograničnih post-trade aktivnosti i razvoju regionalne saradnje”, izjavio je Hannes Takacs iz EBRD, izrazivši zadovoljstvo potpisanim memorandumom.